Ray Tomlinson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ray Tomlinson
Ray Tomlinson
Algemene informatie
Volledige naam Raymond Tomlinson
Geboren 2 oktober 1941
Amsterdam (New York)
Overleden 5 maart 2016
Nationaliteit Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Beroep programmeur
Bekend van e-mail

Raymond Tomlinson (Amsterdam, New York, 2 oktober 1941Lincoln, Massachusetts, 5 maart 2016) was de softwareontwikkelaar die in 1971 als eerste een e-mailbericht over een computernetwerk, ARPANET, verzond (daarvoor was het al mogelijk voor gebruikers die op eenzelfde computer waren aangesloten om elektronische berichten uit te wisselen).[1] Dat gebeurde in het programmaatje Sndmsg (Send message), dat Tomlinson uitbreidde. Hij had dus ook een systeem van adresseren nodig, en introduceerde daarvoor het "@"-teken.

Tomlinson studeerde af aan het Rensselaer Polytechnic Institute in Troy, New York. Hij was een van de technische sleutelfiguren in de ontwikkeling van het door de Amerikaanse regering gefinancierde ARPANET-project, het eerste pakketgeschakeld netwerk, dat werd ontwikkeld en geïnstalleerd door het bedrijf BBN Technologies.

Tomlinson overleed in 2016 op 74-jarige leeftijd.[2]

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

  • In juni 2009 ontving Tomlinson de Spaanse Prinses van Asturiëprijs voor wetenschappelijk en technologisch onderzoek voor de introductie van het apenstaartje in e-mailadressen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ray Tomlinson van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.