Raymond Feist

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Raymond E. Feist)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Raymond Feist

Raymond Elias Feist (Los Angeles, december 1945 ) is een Amerikaans fantasyschrijver. In 1982 kwam zijn eerste boek "Magician" uit in de VS. In Nederland kwam dit boek als een van de eerste vertalingen uit onder de titel Magiër.

Biografie[bewerken | bron bewerken]

Feist schrijft bijna al zijn boeken (in 2012 op 1 na) over de werelden van Midkemia en Kelewan. Deze werelden zijn ontstaan doordat Feist ze samen met een paar vrienden verzon voor het spelen van het rollenspel Dungeons & Dragons. Toen hij werkloos werd besloot hij een boek te schrijven over hoe de hogere magie in Midkemia was gekomen. Dit boek was "Magician". Inmiddels heeft hij ook al heel wat meer boeken geschreven over Midkemia.

De beschreven werelden hebben een geheel eigen geografie, volkeren, religies, koninkrijken, etc. Doordat deze werelden in elk boek steeds verder uitgediept worden, krijgt de lezer een steeds beter beeld. De gehele verzameling boeken over Midkemia en Kelewan heeft geen officiële naam, maar Feist noemt de reeks zelf "De Cyclus van de Scheurenoorlog"

Bibliografie Midkemia en Kelewan[bewerken | bron bewerken]

Hieronder volgt een lijst van alle boeken die in Nederland zijn uitgebracht, zo nodig gerangschikt per serie.

Oorlog van de Grote Scheuring (Riftwar)[bewerken | bron bewerken]

Titel Jaar Vertaald in ISBN
Magiër 1982 1997 9029055502
In dit boek begint het avontuur van de jongens Puc en Tomas. Puc wordt gekozen als leerling door de hofmagiër van Hertog v. Schreiborg. Later verslaat Puc twee trollen en wordt benoemd tot Jonker aan het hof van Schreiborg. Ondertussen worden er vreemde mensen gesignaleerd op Midkemia die niet van Midkemia komen. Ze zaaien dood en verderf. Daarna gaan de jongens Puc en Tomas met de hertog en nog wat anderen naar de stad Krondor, waar de Prins van het Koninkrijk zetelt. Onderweg beginnen er avonturen en doen zich dingen voor die niet meer ongedaan kunnen worden gemaakt.
 • Oorspronkelijke titel: Magician (1982)
 • Nederlandse vertaling: (1997) Dit is een vertaling naar een latere, volledig herschreven, editie. Feist vond achteraf dat de oorspronkelijke uitgave te veel beginnersfouten vertoonde.
 • Het boek is later opnieuw uitgegeven in twee delen, te weten: Magiër: Leerling en Magiër: Meester.
Titel Jaar Vertaald in ISBN
Zilverdoorn 1985 1997 9029068280

Prins Arutha moet op zoek naar een speciaal kruid, om daarmee prinses Anita van vergiftiging te redden.

 • Oorspronkelijke titel: Silverthorn (1985)
 • Nederlandse vertaling: (1997)
Titel Jaar Vertaald in ISBN
Duisternis over Sethanon 1986 1998 9029068310

In het geheim vertrekt een reisgezelschap, dat onder meer bestaat uit Roald en Laurie de minstreel, naar het Noorden om degene die achter de aanslag op Arutha zit voorgoed onschadelijk te maken.

 • Oorspronkelijke titel: A darkness at Sethanon (1986)
 • Nederlandse vertaling: (1998)
Titel Jaar Vertaald in ISBN
Prins van den Bloede 1989 1998 9029068302

Borric en Erland zijn in de ogen van Arutha, hun vader de prins, nog te jong en onervaren om waardige troonopvolgers te zijn. Als voorbereiding op hun toekomstige taak stuurt Arutha de tweeling op een belangrijke diplomatieke missie naar het keizerrijk Kesh, van oudsher de vijand van het Koninkrijk. Wat Arutha niet weet is dat in Kesh een grote volksopstand op het punt van uitbreken staat.

 • Oorspronkelijke titel: Prince of the Blood (1989)
 • Nederlandse vertaling: (1998)
Titel Jaar Vertaald in ISBN
Boekanier des Konings 1992 1999 9029068299

Prins Valentijn en zijn jonker Han worden naar kasteel Schreiborg weggezonden om zich aldaar te harden, maar komen in groot gevaar terecht wanneer piraten het kasteel bestormen. De overvallers nemen gevangenen mee, en beide jongens zetten onder leiding van admiraal Trask de achtervolging in, richting het werelddeel Novindus.

 • Oorspronkelijke titel: The Kings Buccaneer (1992)
 • Nederlandse vertaling: (1999)

(Hoewel de boeken Prins van den Bloede en Boekanier des Konings in de Nederlandse vertaling deel uitmaken van de serie "Oorlog van de Grote Scheuring", vormen deze twee boeken in de originele uitgave een aparte serie, "Krondor's Sons".)

De Keizerrijktrilogie[bewerken | bron bewerken]

Titel Jaar Vertaald in ISBN
Dochter van het Keizerrijk 1987 1998 9029057459

Mara, een dochter van Heer Sezu, leider van het huis Acoma, verandert door de dood van haar vader van een dienaresje uit een Kelewanese Tempel in de leidster over haar Huis. Plotseling moet ze honderden zaken regelen, en zich tegelijkertijd verzetten tegen het gekonkel in het meedogenloze Spel van de Raad, de regeringsmethode in Keizerrijk Tsuranuanni. Vooral de sadistische Jingu van de Minwanabi is uit op Mara's bloed, en is helaas een machtige vijand...

 • Oorspronkelijke titel: Daughter of the empire(1987)
 • Nederlandse vertaling: (1998)
 • Geschreven met Janny Wurts
Titel Jaar Vertaald in ISBN
Dienaar van het Keizerrijk 1990 1999 9022537315

Mara, Regerende Vrouwe van het Huis Acoma, verkrijgt door haar relatie met een Midkemische slaaf een hoop nieuwe inzichten, waarvan sommige totaal tegen het Tsuranese concept van eer indruisen. Haar nieuwe manieren van denken, en haar nieuwe emoties, helpen haar echter in de bittere strijd met het Huis Minwanabi, die steeds gemenere vormen aanneemt...

 • Oorspronkelijke titel: Servant of the empire (1990)
 • Nederlandse vertaling: (1999)
 • Geschreven met Janny Wurts
Titel Jaar Vertaald in ISBN
Vrouwe van het Keizerrijk 1992 2000 9022537323

Mara, Regerende Vrouwe van het Huis Acoma, heeft een schitterende overwinning behaald, maar maakt door bitter, blind verdriet een nieuwe vijand. Bovendien ontdekt het verbond van Tsuranese tovenaars, de Assemblee der Magiërs (wiens woord lètterlijk wet is), dat Mara een bedreiging vormt voor hun eeuwenoude macht...

 • Oorspronkelijke titel: Mistress of the empire (1992)
 • Nederlandse vertaling: (2000)
 • Geschreven met Janny Wurts

De Slangenoorlog (Serpentwar)[bewerken | bron bewerken]

Titel Jaar Vertaald in ISBN
De schaduw van een Duistere Koningin 1994 1999 9029070862

Erik en zijn jeugdvriend Rupert komen in een reisgezelschap van radeloze terecht, met als doel de ware aard van de bron van het eeuwenoude dreigende kwaad dat zich op Novindus samenpakt, te doorgronden.

 • Oorspronkelijke titel: Shadow of a Dark Queen (1994)
 • Nederlandse vertaling: (1999)
Titel Jaar Vertaald in ISBN
De macht van een koopmansprins 1995 1999 9029070870

Na de terugkeer van de gevaarlijke missie op Novindus, kiest Ru liever voor een bestaan als koopman, met als doel de rijkste man van het Koninkrijk te worden. Als Erik opnieuw naar Novindus vertrekt, beseft Ru dat de oorlog met de Smaragden Koningin verre van gestreden is en dat de onvermijdelijke confrontatie uiteindelijk zal komen.

 • Oorspronkelijke titel: Rise of a merchant prince (1995)
 • Nederlandse vertaling: (1999)
Titel Jaar Vertaald in ISBN
De razernij van een demonenkoning 1997 2000 9029070889

Terwijl Valentijn, Caelis, Robert en Erik het invasieleger van de Smaragden Koningin proberen te stoppen (dat Midkemia aanvalt), gaan Puc, Miranda en Macros de confrontatie aan met demonen.

 • Oorspronkelijke titel: Rage of a demon king (1997)
 • Nederlandse vertaling: (2000)
Titel Jaar Vertaald in ISBN
De scherven van een verbrijzelde kroon 1998 2000 9029070897

Het slotdeel van de Slangenoorlog. Het invasieleger is gestopt in zijn opmars, maar de resterende troepen bevinden zich nog steeds in het Koninkrijk en moeten voorgoed vernietigd worden door Erik en Owen. Onderwijl loert er gevaar vanuit het Keizerrijk Kesh, zijn er problemen met de Saaurs en blijkt het ultieme kwaad dat Midkemia bedreigt nog immer aanwezig te zijn. Puc, Miranda en Nakur gaan de confrontatie nog eenmaal aan, in een alles beslissende strijd van goed tegen kwaad.

 • Oorspronkelijke titel: Shards of a broken crown (1998)
 • Nederlandse vertaling: (2000)

Krondor[bewerken | bron bewerken]

De Krondor serie speelt zich af in de periode tussen de Oorlog van de Grote Scheuring en De Slangenoorlog, in het door oorlog uitgeputte Koninkrijk der Eilanden. Krondor is de hoofdstad van het westelijk deel van het Koninkrijk der Eilanden, zetelplaats van de prins. De reeks bevat nog twee extra boeken. Deze zijn echter nog niet geschreven door een conflict met Sierra, de uitgever van de spellen waarop deze serie is gebaseerd. Wanneer deze problemen zijn opgelost kan de reeks worden afgerond.[1]

Titel Jaar Vertaald in ISBN
Het verraad 1998 2000 9022541517

Negen jaar na de gebeurtenissen bij Sethanon brengt de moredhel Gorath het koninkrijk op de hoogte van een nieuw gevaar. Op een missie in het noorden van Midkemia ontdekt jonker Joolstein, vergezeld door de jonge magiër Owyn, dat de moredhel op het punt staan Krondor aan te vallen.

Naast deze problemen heeft Prins Arutha het vermoeden dat de nachtraven weer actief zijn in Krondor en het wordt duidelijk dat een groep magiërs het heeft gemunt op de levenssteen. Om de groep magiërs tegen te gaan moet Puc al zijn krachten aanwenden.

 • Oorspronkelijke titel: Krondor: The betrayal (1998)
 • Nederlandse vertaling: (2000)
Titel Jaar Vertaald in ISBN
De moordenaars 1998 2000 9046120104

Na de strijd om de Levenssteen tegen de moredhel Delakhan en zijn troepen in Sethanon, keert prins Arutha terug naar Krondor waar op dat moment een grimmige sfeer heerst door een aantal moorden die er zijn gepleegd.

Jonker Robert (Robbie de Hand) gaat op onderzoek uit en ontdekt dat het rommelt bij de snaken in Krondor. De situatie is gespannen en alles wijst er op dat een nieuwe golf van geweld op punt van uitbarsten staat?

 • Oorspronkelijke titel: Krondor: The assassins (1999)
 • Nederlandse vertaling: (2000)
Titel Jaar Vertaald in ISBN
Traan der goden 2000 2001 9046120112

De Traan der Goden wordt gebruikt door de priesters van de Orde van Ishap om met de goden communiceren. Om de tien jaar wordt een nieuwe traan gemaakt en naar Rillanon gebracht. De traan wordt gestolen door piraten. William, Robert en Jazhara starten een verbeten jacht naar de piraten want zonder de traan dreigt er een periode van diepe duisternis en chaos.

 • Oorspronkelijke titel: Krondor: Tear of the Gods (2000)
 • Nederlandse vertaling: (2001)
Titel Jaar Vertaald in ISBN
Robbie en de kruiper 2013 2013 9789024562886

De stad Krondor speelt een belangrijke rol in de magistrale saga over de Grote Scheuring tussen de werelden Kelewan en Midkemia. In deze korte roman keert Raymond E. Feist, wellicht voor de laatste keer, terug naar magisch Krondor. Jonker Robert, de rechterhand van Prins Arutha van Krondor, beter bekend als Robbie de Hand, weet al geruime tijd dat er iets gaande is in het Koninkrijk. De misdaad neemt toe en de naam van de Kruiper valt steeds vaker, maar niemand weet wie dat is... Robert vermoedt dat de stad Durbin het centrum vormt van de activiteiten van de Kruiper en besluit om, bijgestaan door zijn vrienden Wiliam, luitenant in de Prinselijke Garde en de zoon van magiër Puc, én Jazhara, het nichtje van de Keshische heer Hazara-Khan, eens en voor altijd af te rekenen met deze mysterieuze tegenstander. Maar dat blijkt veel moeilijker dan gedacht en Robert ziet zich gesteld voor gevaren en raadsels die zijn kunnen wellicht te boven gaan. Algauw hangt Roberts leven én dat van zijn vrienden aan een zijden draadje...

 • Oorspronkelijke titel: Krondor: Jimmy and the Crawler (2013)
 • Nederlandse vertaling: (2013)

Verhalen van de Oorlog van de Grote Scheuring[bewerken | bron bewerken]

Titel Jaar Vertaald in ISBN
De houtjongen 1999 2004 9022538257

Tijdens de Oorlog van de Grote Scheuring achtervolgt Dirk, de houtjongen van heer Paul van Witteheuvel, de moordenaar die alle bewoners van zijn boerderij heeft gedood. De moordenaar heeft namelijk de dochter van heer Paul, Anika ontvoerd.

 • Oorspronkelijke titel: The wood boy (1999)
 • Nederlandse vertaling: (2004)
Titel Jaar Vertaald in ISBN
De boodschapper 1998 2000 9024553385

Terrance, boodschapper in dienst van het Koninkrijk, krijgt opdracht om naar het front te reizen en de troepen op te dragen zich terug te trekken voor de komende winter. De opdracht blijkt meer moeilijkheden met zich mee te brengen dan waarop hij zich had voorbereid.

 • Oorspronkelijke titel: The Messenger(2003)
 • Nederlandse vertaling: (2003, 2005)

Legenden van de Oorlog van de grote scheuring[bewerken | bron bewerken]

Voor deze serie werkte Feist samen met drie befaamde auteurs, om enkele vergeten legenden die zich tijdens de Oorlog van de Grote Scheuring afspeelden, te verhalen.

Titel Jaar Vertaald in ISBN
De eervolle vijand 2001 2001 9022536351

Dennis en zijn Marodeurs zien zich gedwongen samen te werken met een groep Tsurani, om aan een leger van de gevreesde moredhel te ontsnappen.

Titel Jaar Vertaald in ISBN
De drie huurlingen 2002 2002 9022544044

De drie huurlingen en vrienden Durine, Kethol en Pirojil krijgen de opdracht een baron te beschermen tegen een moordaanslag.

Titel Jaar Vertaald in ISBN
Robbie de Hand 2003 2003 9022534847

De lotgevallen van de jonge Snaak Robbie de Hand na de vlucht van prins Arutha en prinses Anita uit de stad Krondor

Conclaaf der Schaduwen[bewerken | bron bewerken]

Met het Conclaaf der Schaduwen begint Feist aan een gloednieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de wereld Midkemia dat zich afspeelt in het Oostelijk Koninkrijk en dat naadloos aansluit op De Boeken van De Slangenoorlog.

Titel Jaar Vertaald in ISBN
Klauw van de Zilverhavik 2002 2002 9022537331

Nadat Kielianapuna een ritueel heeft moeten doorstaan, ontdekt hij dat een naburig dorp vernietigd is. Zo snel hij kan keert hij terug naar zijn dorp. Onderweg glijdt hij door zijn haast uit en verliest het bewustzijn. Scherpe klauwen boren zich in zijn schouders en een zeldzame zilverhavik wekt hem met een speciale boodschap. In het dorp aangekomen merkt hij dat alle huizen zijn verbrand en de inwoners door onbekenden zijn afgeslacht. Wanneer hij zijn familie wil gaan helpen wordt Kieli door bloedverlies en een kruisboogschicht uitgeschakeld. Twee mannen vinden hem als de aanvallers al lang weg zijn en helpen hem herstellen. Vanaf hier gaat de laatste van de Orosini op zoek naar wraak. Wraak op degenen die zijn leven en zijn volk heeft uitgeroeid.

 • Oorspronkelijke titel: Talon of the silver hawk (2002)
 • Nederlandse vertaling: (2002)
Titel Jaar Vertaald in ISBN
Koning der Vossen 2003 2004 9022545083

Claudius Haviks is goed opgeleid en een van de betere zwaardvechters in het koninkrijk. Claudius is de enige overlevende van zijn stam die is uitgeroeid door hertog van Olasko en hij heeft dan ook maar één doel: wraak nemen voor het uitmoorden van zijn stam. Hoewel hij reeds op twee medeplichtigen heeft wraakgenomen maant het conclaaf, waar Puc en zijn zonen deel van uitmaken, hem tot kalmte. Het conclaaf wil namelijk meer te weten komen over de machten die achter de daden van de hertog zitten. Laso Varen, een magiër met verbazingwekkende krachten en gevaarlijk genoeg om zelfs de machtige Puc tot voorzichtigheid te dwingen. Om informatie in te winnen over de hertog en zijn magiër moet Klauw in dienst treden bij de hertog.

 • Oorspronkelijke titel: King of foxes (2003)
 • Nederlandse vertaling: (2004)
Titel Jaar Vertaald in ISBN
De terugkeer van de banneling 2004 2004 9022539326

Het derde deel van de reeks gaat niet verder met Claudius Haviks, maar vertelt het verhaal van Kaspar, de voormalig Hertog van Olasko. Nadat hij aan de andere kant van de wereld, het verre Novindus is achtergelaten raakt hij verstrikt in het magische web van een mysterieus artefact, en wordt hij haast tegen zijn zin in gedwongen het mysterie van dit artefact te doorgronden. Hierbij doorkruist hij niet alleen het gehele continent Novindus, maar raakt hij steeds meer betrokken bij de strijd tussen goed en kwaad op Midkemia. Het Conclaaf treedt in dit derde deel veel meer op de voorgrond, en ook de vertrouwde figuren als Puc en Tomas spelen een rol.

 • Oorspronkelijke titel: Exile's return (2004)
 • Nederlandse vertaling: (2004)

De Saga van de Duistere Oorlog[bewerken | bron bewerken]

Titel Jaar Vertaald in ISBN
De Vlucht van de Nachtraven 2005 2005 9024556295

De vlucht van de nachtraven begint twee jaar na de gebeurtenissen in De terugkeer van de banneling. Puc, de machtigste magiër die ooit leefde, ondergaat een nachtmerrie waarin hij opnieuw de storm beleeft waarmee magiër vele jaren geleden zo aangrijpend begon.

Deze keer weet Puc niet aan het ziedend stormgeweld te ontkomen. In plaats daarvan wordt hij overspoeld door een immens grote duistere vloedgolf die heel Midkemia dreigt weg te vagen. Als hij met een schok wakker wordt, beseft Puc dat de droom voortkomt uit zijn angst voor de Dasati, een machtig ras afkomstig van ver buiten Midkemia, dat ook in werkelijkheid een heuse bedreiging vormt.

Onverwijld roep Puc het Conclaaf der Schaduwen bijeen, een daad met grote gevolgen, voor heel Midkemia en ver daarbuiten...

 • Oorspronkelijke titel: The flight of the nighthawks(2005)
 • Nederlandse vertaling: De vlucht van de nachtraven(2005)
Titel Jaar Vertaald in ISBN
Reis door de Nacht 2006 2007 9024556392

Noodgedwongen breidt Puc zijn speurtocht naar de Talnoy uit naar Kelewan, maar ook daar zijn de gemoederen danig in beroering geraakt. Nakur is er heilig van overtuigd dat hij de Talnoy kan overtuigen de zijde van het Conclaaf te kiezen, voor het geval een oorlog onvermijdelijk is.

Gezamenlijk ontdekken ze hoe zij ooit op Midkemia verzeild zijn geraakt en eens te meer blijkt dat niets voor lief genomen kan worden. Gaandeweg kunnen ze zich evenwel maar niet aan de indruk onttrekken dat zij, hoe dan ook, niet meer dan pionnen zijn in het zoveelste briljante spel van Macros de Zwarte.

 • Oorspronkelijke titel: Into a Dark Realm (2007)
 • Nederlandse vertaling: Reis door de Nacht (2007)
Titel Jaar Vertaald in ISBN
De Toorn van een Waanzinnige God 2007 2008 9024556597
 • Oorspronkelijke titel: Wrath of a Mad God (2007)
 • Nederlandse vertaling: De Toorn van een Waanzinnige God( 2008)

Terwijl Puc met zijn zoon Magnus en de kleine gokker Nakur op de Dasatiwereld nog altijd naar de juiste antwoorden zoekt, ontdekt Miranda op Kelwan dat de Dasati voet hebben gezet op deze wereld. Het heeft er zelfs alles van weg dat ze een stukje van hun eigen wereld hebben meegebracht. Ook wordt Miranda duidelijk dat de Dasati alle leven op de planeet zullen uitroeien als er niet snel iets gebeurt. Zonder Pucs hulp zal zij troepen, regeringen en magiërs moeten verenigen om tegen de toenemende dreiging op te treden. En Puc? Gesteund door zijn metgezellen en een groep Dasati die zich onder leiding van Macros de Zwarte, de Tuinier en leider van de Witte, hebben weten te onttrekken aan de waanzin die de rest van hun ras in de greep lijkt te hebben, ontdekt hij de ware aard van de Duistere God van de Dasati. Het blijkt een veel machtiger en gevaarlijker wezen te zijn dan iemand ooit had kunnen vermoeden, met heel eigen plannen.

De Saga van de Demonenoorlog[bewerken | bron bewerken]

Titel Jaar Vertaald in ISBN
Het Legioen van de Angst 2009 2009 9789024528882
Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Een verloren elfenras, de taredhel, hebben een weg gevonden om Midkemia te bereiken. Op hun huidige thuiswereld worden ze opgejaagd door een Demonenleger, en van wat eens een machtig rijk was blijft nu slechts nog enkele overlevenden over. Een van de pijlers van de leer van de taredhel is een mythe over een plaats die zij "Thuis" noemen: de locatie ervan is echter door de eeuwen heen vergeten geraakt. De plaats die ze thuis noemen is Midkemia. Nadat ze die hebben gevonden, zullen ze hun land komen terugeisen. Niets mag in hun weg staan; de taredhel zijn meedogenloos en arrogant. Puc realiseert zich echter dat de elfen het probleem niet zijn, maar het Demonenleger dat hen achterna zit...

 • Oorspronkelijke titel: Rides a Dread Legion (2009)
 • Nederlandse vertaling: Het Legioen van de Angst (2009)
Titel Jaar Vertaald in ISBN
Voor de Poorten van het Duister 2010 2010 9789024528899
Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.
 • Oorspronkelijke titel: At the Gates of Darkness (2010)
 • Nederlandse vertaling: Voor de Poorten van het Duister (2010) (Aangekondigd als Voor de Poorten van Chaos, later aangepast voor betere aansluiting met de Engelse titel)

De Saga van de Chaosoorlog[bewerken | bron bewerken]

Titel Jaar Vertaald in ISBN
Het Bedreigde Koninkrijk 2011 2011 9789024528905

De demonenwereld en Midkemia blijken een gezamenlijke vijand te hebben, de alles verslindend duisternis. Terwijl op Midkemia oorlogen tussen alle volken ontstaan vechten ontspringt er op de demonen wereld een demon met bijzondere krachten.

 • Oorspronkelijke titel: A Kingdom Besieged (2011)
 • Nederlandse vertaling: Het Bedreigde Koninkrijk (2011)
Titel Jaar Vertaald in ISBN
Een Kroon in Gevaar 2012 2012 9789024528912
 • Oorspronkelijke titel: A Crown Imperiled (2012)
 • Nederlandse vertaling: Een Kroon in Gevaar (2012)
Titel Jaar Vertaald in ISBN
Het Einde van de Magiër (2013) 2013 2013 9789024528929
 • Oorspronkelijke titel: Magician's End
 • Nederlandse vertaling: Het Einde van de Magiër

De wereld van de Magiër[bewerken | bron bewerken]

De wereld van de Magiër[bewerken | bron bewerken]

 • Compendium, geschreven door Arrian Rutten, met voorwoord van Raymond E. Feist
 • In dit werk wordt in het kort in gegaan op de boeken die hierboven weergegeven zijn. Naast korte samenvattingen van de boeken wordt kort in gegaan op onder andere maatschappelijke en politieke kenmerken van diverse beschavingen uit de reeks.
 • Bevat een verhaal gepubliceerd in het tijdschrift "Fantasy Book" in 1982 genaamd "Profijt en de Grijze Moordenaar" (Profit and the Grey Assassin). Het verband tussen dit verhaal en de bovengenoemde verhalen is dat het zich (grotendeels) afspeelt in de Galerij der Werelden.

Leesvolgorde boeken Feist[bewerken | bron bewerken]

De Midkemia boeken, kun je in 2 verschillende volgordes lezen:

 • De Chronologische volgorde.
 • De volgorde van de publicaties van de boeken.

Het is aan te raden de volgorde van de publicaties aan te houden. De latere boeken, die op een eerder tijdstip spelen, zijn geschreven uitgaande van onthullingen die in de laatste twee boeken van de Slangenoorlog zijn gedaan.

Volgorde in de tijd beschreven in de boeken[bewerken | bron bewerken]

Deze volgorde van lezen is niet erg aan te raden; hierdoor kunnen de verhalen onlineair voorkomen en mis je enkele links die in de boeken onderling gelegd worden.

De volgorde van de publicatie van de boeken[bewerken | bron bewerken]

Oorlog van de Grote Scheuring

De Keizerrijktrilogie

De Slangenoorlog

Krondor

Verhalen van de Oorlog van de Grote Scheuring

Legenden van de Oorlog van de grote scheuring

Conclaaf der Schaduwen

De Saga van de Duistere Oorlog

De Saga van de Demonenoorlog

De Saga van de Chaosoorlog

Stamboom met volgorde van de boeken[bewerken | bron bewerken]

 
 
 
 
 
 
 
Legenden van de Oorlog van de Grote Scheuring
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Saga van de Grote Scheuring

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Belangrijke personages in de boeken betreffende Midkemia en Kelewan[bewerken | bron bewerken]

 • Puc ConDoin / Milamber
  man van Katala en later Miranda; vader van de aangenomen dochter Gamina, William, Caleb en Magnus; aangenomen neef van Arutha, Lyam en Martin; oudoom van Dash en Jimmy en een van de grootste magiërs
 • Tomas
  bezitter van de macht van Asschen-Sukar, een machtige Valheru, vroegere heersers van Midkemia; man van Aglaranna, koningin van de Eledhel (Elfen); vader van Caelis
 • Borric ConDoin
  Hertog van Schreiborg; Neemt Puc op in de familie waardoor Puc later ook de naam 'ConDoin' draagt; man van Catherine; vader van Martin, Lyam, Arutha en Carlina
 • Lyam ConDoin
  Zoon van Borric. Koning der Eilanden, broer van Arutha, Martin en Carlina;
 • Arutha ConDoin
  Prins van Krondor; man van Anita; vader van Borric, Erland, Elena en Valentijn
 • Martin Langboog (ConDoin)
  jachtmeester van Schreiborg, later Hertog van Schreiborg; man van Brianna; vader van Markus en Margreet
 • Robert 'Robbie' de Hand
  straatschoffie en lid van de Snaken; later Hertog van Krondor; man van Gamina
 • Nakur de Isalani
  ook wel de Blauwe Ruiter; trouwe metgezel van Puc; machtige magiër, al beweert hij dat magie niet bestaat
 • Macros de Zwarte
  machtige magiër, vecht voor de terugkeer van de verloren god van de magie; vader van Miranda
 • Leso Varen / Sidi
  Machtige magiër. hij is bezeten door de naamloze god.
 • Miranda
  dochter van Macros de Zwarte; vrouw van Puc; moeder van Magnus en Caleb
 • Aglaranna
  elfenkoningin; weduwe van koning Aidan, later getrouwd met Tomas
 • Caelin
  Erfgenaam van de kroon van de elfen; zoon van Aglaranna
 • Caelis
  zoon van Aglaranna en Tomas
 • Mara van de Acoma
  vrouwe van de Acoma; vrouw van Buntokapi, later van Hokanu; moeder van Ajiki (met Buntokapi), Justijn (met Kevin) en Kasuma (met Hokanu)
 • Hokanu van de Shinzawai
  echtgenoot van Mara; vader van Kasuma (met Mara) en Kamatsu en Maro (met Elumani)
 • Arakasi
  spionnenmeester van Mara
 • Jican
  Hadonra van Mara
 • Keyoke
  Opperbevelhebber van Mara, later Adviseur voor Oorlogszaken
 • Papewaio
  slagleider van Mara
 • Nacoya
  Kindermeisje van Mara, later Eerste Adviseur van vrouwe Mara
 • Buntokapi
  zoon van Tecuma van de Anasati; man van Mara; vader van Ajiki
 • Ajiki
  eerste kind van Mara en Buntokapi
 • Jiro van de Anasati
 • Tecuma van de Anasati
  vader van Buntokapi, Jiro en Halesko
 • Jingu van de Minwanabi
  vader van Desio van de Minwanabi
 • Desio van de Minwanabi
  zoon van Jingu van de Minwanabi
 • Tasaio van de Minwanabi
  Neef van Desio van de Minwanabi, voormalig generaal van de krijgsheer
 • Ichindar "het Hemelse Licht"
  keizer van Tsuranuanni
 • Klauw van de Zilverhavik (Heer Claudius "Claus" Haviks)
  in Vlucht van de Nachtraven Talwin Hawkins
 • Erik von Zwartheide
  Later Sergeant en Hertog; man van Kitty
 • Rupert 'Ru' Avery
  vriend van Erik von Zwartheide; man van Karli; vader van Abigail en Helmund. Rijkste man van het koninkrijk.
 • Magnus
  zoon van Puc
 • Valentijn ConDoin
  Zoon van Arutha en Anita ConDoin.
 • Emus Trask / Kapitein Schendert
  Admiraal van de Westelijke Vloot, voormalig piraat; later man van Alicia
 • Caleb
  zoon van Puc; man van Marie
 • Kaspar van Olasko
  Hertog van Olasko; later lid van het 'Conclaaf der Schaduwen'
 • Marie
  vrouw van Caleb
 • Tad
  zoon van Marie
 • Zane
  vriend van Tad, opgevoed door Marie na verlies ouders tijdens overval
 • Jommy
 • Servan
 • Grandy
  Prins van Roldem
 • Godfrey
 • Martuch van de Dasati
 • Valko van de Camareen
  Leider van een Dasati Clan
 • Ralan Bek
  groot zwaardvechter, god van de strijd van de Dasati
 • Kevin van Zün
  Minnaar van Mara van de Acoma en vader van Justijn. Later Ambassadeur van het Koninkrijk der Eilanden op Kelewan
 • Lyam ConDoin
  zoon van Borric; Koning van het Koninkrijk der Eilanden"
 • Murmandamus
  legendarische moredhel (donkere elfen) leider
 • Erland ConDoin
 • Rodric (de Gekke)
  Koning van het Koninkrijk
 • De Oprechte Man
  Snakenleider; tevens vader van Robbie de Hand en Lysle Rigger, later werd Lysle Rigger de Oprechte Man en nog later werd de kleinzoon van Robbie de Hand de Oprechte Man
 • Owen Grijslok
  vriend van Erik von Zwartheide
 • William ConDoin
  zoon van Puc en Katala
 • Katala
  eerste vrouw van Puc, voorheen slaaf bij de familie Shinzawai, moeder van William
 • Laurie
  Minstreel, vriend van Puc, slaaf van de Shinzawai, later man van Carlina ConDoin en hertog van Salador
 • Roald
  huurling, vriend van Laurie
 • Carlina ConDoin
  dochter van Borric ConDion; Vriendin van Puc; Vrouw van Laurie en hertogin van Salador
 • Anita ConDoin
  vrouw van prins Arutha; Prinses van Krondor; moeder van Borric, Erland, Elena en Valentijn
 • Joolstein
  vriend van Robert, later Ridder-Maarschalk
 • Ghuda huurling uit Kesh
 • Pradji & Vaja
  Vrienden van Valentijn, ontmoet bij de eerste overtocht naar Novidus.
 • Gamina
  Aangenomen dochter van Puc; vrouw van Robert; moeder van Arutha; grootmoeder van Dash en Jimmy
 • Justijn
  Zoon van Mara van de Acoma en Kevin Van Zün. Later tweeënnegentig keer Keizer en Hemels Licht van Tsuranuanni
 • Sezu
  Heer van de Acoma; Vader van Lanokota en Mara
 • Amirantha
  Machtige Demonenmeester; broer van Sidi en Belasco; lid van het conclaaf der schaduwen

Bibliografie overig[bewerken | bron bewerken]

Een Boosaardig Sprookje / Elfensprook[bewerken | bron bewerken]

De succesvolle schrijver Phil Hastings en zijn gezin verhuizen naar een groot, vrijstaand huis in de staat New York. Het huis ligt aan de rand van een donker bos, waar 's nachts de vreemdste dingen lijken te gebeuren. Het eens zo gelukkige leven van de familie, lijkt op magische wijze te worden verstoord.

Externe link[bewerken | bron bewerken]