Rechtvaardig Rusland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rechtvaardig Rusland
Logo
Personen
Partijleider Nikolai Levitsjev
Mandaten
Zetels in het Staatsdoema
64 / 450
Zetels in de regionale parlementen
314 / 3.787
Geschiedenis
Opgericht 28 oktober 2006
Algemene gegevens
Actief in Rusland
Hoofdkantoor Moskou
Aantal leden 414.558
Richting Links
Ideologie Sociaaldemocratie, Democratisch socialisme, Anticommunisme
Internationale organisatie Socialistische Internationale
Website www.spravedlivo.ru
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Rechtvaardig Rusland (Russisch: Справедливая Россия, СР, Spravedlivaja Rossija, SR) is een democratisch socialistische partij in Rusland. De partij ontstond op 28 oktober 2006 door de samenvoeging van Rodina, Russische Partij van het Leven en de Russische partij voor de gepensioneerden. Later kwamen er 6 kleine partijen bij. De partij is voor een "nieuw socialisme van de 21ste eeuw", die de rechten en vrijheden van het individu waarborgt en zorgt voor de goede werking van een verzorgingsstaat. In 2011 werd Nikolai Levitsjev verkozen als partijvoorzitter, als opvolger van Sergej Mironov, die de partij leidde van 2006 tot 2011.

De partij werd opgericht om de strijd aan te gaan met de grootste Russische partij Verenigd Rusland Voorafgaand aan de fusie hadden respectievelijk op 24 en 26 juli 2006 ex-Rodinaleider Babakov en Mironov een ontmoeting met Poetin in het Kremlin.

De partij wordt als centrumlinksblok geplaatst tegenover het centrumrechtse beleid van Verenigd Rusland. De partij werd bekritiseerd vanwege haar steun aan Poetin als slechts "een oppositiepartij in naam".[1] Hoewel daar verandering in is gekomen,[2] nu de partij heeft verklaard tegen Poetins regering te zijn.

De partij wordt geleid door een centrale raad, met Morozov aan het hoofd. De partij is in alle deelgebieden van Rusland vertegenwoordigd en vormt met ruim 414.558 leden de tweede partij van Rusland, tenminste qua ledenaantal.

De partij eindigde bij de parlementsverkiezingen van 2007 met 7,74% van de stemmen als vierde na Verenigd Rusland (dat bijna twee derde van de stemmen kreeg), de CPRF en de LDPR. Bij de parlementsverkiezingen van 2011 haalde de partij 13,24% van de stemmen waardoor het de derde partij werd.