Reeperbahn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ingang Herbertstrasse met hekken gecamoufleerd; erachter bevinden zich de bordelen

De Reeperbahn is een 930 meter lange straat in de Duitse stad Hamburg. De straat bevindt zich in de wijk St. Pauli en loopt van de Nobispoort tot de Millernpoort.

De Reeperbahn ligt in een druk bezocht uitgaansgebied waar vele muziekclubs, cafés, discotheken en andere uitgaansgelegenheden gevestigd zijn. Een andere bekende straat in deze buurt is de Grosse Freiheit (Grote Vrijheid), een zijstraat van de Reeperbahn.

Beroemd is de Reeperbahn tevens vanwege de prostitutie die er bedreven wordt. Behalve beperkte tippelprostitutie is er een steeg met raamprostitutie en bevinden zich enige eroscentra aan de straat. Met de naam Reeperbahn wordt ook wel het gehele prostitutiegebied van Hamburg aangeduid.

Oorsprong van de naam[bewerken]

De naam Reeperbahn (Hoogduits: Reiferbahn) is afkomstig uit het touwmakersbedrijf waar de touwslagers (Duits: Reepschlägern) voor het in elkaar draaien van scheepstouwen een lang recht pad ter beschikking hadden: de Reeperbahn. In Nederland, waar hetzelfde werkgebied lijnbaan wordt genoemd, bestaan ook straten met die naam, zoals de Lijnbaan in Rotterdam en de Lijnbaansgracht in Amsterdam.

Externe links[bewerken]