Regenboogschoteltje
Een regenboogschoteltje, eigenlijk een type stater, is een bijzondere munt uit de IJzertijd die in de laatste eeuwen vóór het begin van onze jaartelling vervaardigd is, onder meer door stammen uit het Rijngebied. In Nederland, bijvoorbeeld in de Betuwe, in het Noord-Brabantse Lieshout en in het Limburgse Echt, en in België zijn op verschillende plaatsen regenboogschoteltjes aangetroffen.
Regenboogschoteltjes zijn qua vorm schotelvormig (dus niet plat, zoals onze moderne munten) en zijn gemaakt van zilver met een beetje goud en koper. Aan de ene kant is vaak een triskelion of driebeen afgebeeld, en aan de andere kant een aantal rondjes. Het is een klein muntje, met een middellijn van circa 16 à 20 mm.
De naam regenboogschoteltje is voortgekomen uit het idee dat deze munten ontstonden op de plek waar de regenboog de grond raakt. Over de functie van de schoteltjes en de identiteit van de makers bestaat nog veel onduidelijkheid. Naar aanleiding van historische bronnen vermoedt men dat ze niet gebruikt werden als munt voor gewoon betalingsverkeer.
In 2018 werden twee muntschatten met regenboogschoteltjes aangetroffen in de regio Sittard-Geleen. In de regio zijn 130 verschillende muntschatten ontdekt. Onderzoekers denken dat het begraven van de schatten in verband kan worden gebracht met de genocide van de Eburonen in de ijzertijd[1].
Zie ook
- Gemeente Maastricht (2008), Achtergrondinformatie bij de muntschat van Maastricht-Amby
- RACM (2005), Eerste Keltische muntschat van Nederland gevonden (www.archeologiemanifestatie.nl)
- Historische krantenarchief van de KB Zoek op het trefwoord regenboogschoteltjes, en vind artikel in NRC 16-12-1922.
- Artikel (2008) uit de Leeuwarder Courant
- Archief van de Leeuwarder Courant Zoek op het trefwoord regenboogmunt en vind een artikel van 10-06-2005
- N. Roymans (2004), Ethnic Identity and Imperial Power: The Batavians in the Early Roman Empire, Amsterdam University Press, ISBN 9053567054