Regio's van Roemenië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De historische regio's van Roemenië worden onderverdeeld in Transsylvanië (inclusief Banaat), Moldavië, Dobroedzja en Walachije. Vaak worden Maramureș, Crișana, Boekovina, Oltenië en Muntenië (en Szeklerland) gezien als aparte regio's, alhoewel ze vaak worden meegerekend tot de drie "grotere" regio's, Transsylvanië, Walachije en Moldavië. Veel van deze regio's, liggen niet alleen in Roemenië maar ook in andere landen. Het Banaat loopt door tot in Servië (Vojvodina) en Hongarije, het zuidelijk deel van Dobroedzja ligt in Bulgarije en grote gebieden van Moldavië liggen in de Republiek Moldavië en Oekraïne.

Romania historic regions.svg
De kleuren geven de verschillende regio's aan:
- Blauw: Transsylvanië
- Rood: Moldavië
- Groen: Dobroedzja
- Oranje: Banaat
- Geel: Walachije

Indeling[bewerken | bron bewerken]

Vaak worden de volgende districten bij de volgende regio's ingedeeld:

Walachije[bewerken | bron bewerken]

Walachije (Valahia, Țara Româneasca)

Walachije was tot de 19e eeuw een vorstendom. Tegenwoordig wordt dit gebied vaak opgesplitst in twee regio's, Oltenië en Muntenië

Muntenië[bewerken | bron bewerken]

Oltenië[bewerken | bron bewerken]

Moldavië[bewerken | bron bewerken]

Moldavië (Moldova)

Moldavië was ook een vorstendom tot de 19e eeuw. Tegenwoordig is het een grote regio in Europa, welke niet alleen in Roemenië maar ook in Oekraïne en de Republiek Moldavië ligt. Het noorden van het Roemeense deel wordt vaak Boekovina genoemd.

Boekovina[bewerken | bron bewerken]

Boekovina is net als Maramureș een belangrijke historische en culturele regio in het noorden. Boekovina is het noordwestelijk deel van Moldavië. Boekovina is ook een internationale regio; ze ligt in Roemenië en Oekraïne.

Transsylvanië[bewerken | bron bewerken]

Transsylvanië (Transilvania, Ardeal)

Transsylvanië was een vorstendom, en later ook nog een onderdeel van Oostenrijk-Hongarije. Transsylvanië is de grootste regio van Roemenië.

Banaat[bewerken | bron bewerken]

Het Banaat, vroeger een vorstendom, is een internationale regio. In Roemenië wordt het Banaat vaak gezien als een gebied in Transsylvanië.

En een heel klein stukje van:

Crișana[bewerken | bron bewerken]

Dobroedjza (Dobrogea)

Crișana is onduidelijk; veel mensen kennen het niet eens. Ook Crișana wordt vaak gezien als een gebied in Transsylvanië.

Maramureș[bewerken | bron bewerken]

Maramureș is historisch en cultureel gezien al een aparte regio, alleen de laatste tijd rekent men het vaak tot Transsylvanië.

Dobroedzja[bewerken | bron bewerken]

Dobroedzja is een historische regio in het zuidoosten van Roemenië.

Europese ontwikkelingsregio's[bewerken | bron bewerken]

De ontwikkelingsregio's van Roemenië
Zie Ontwikkelingsregio's van Roemenië voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1998 creëerde Roemenië de euro-ontwikkelingsregio's van Roemenië om beter georganiseerd te zijn voor de toetreding tot de EU. Een zo'n ontwikkelingsregio staat gelijk aan NUTS II, maar heeft geen raad of bestuur. Er zijn acht Roemeense ontwikkelingsregio's: Nord-Vest, Nord-Est, Sud-Vest, Sud-Est, Sud, Vest, Centru en București-Ilfov.