Reißeck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Reißeck
Gemeente in Oostenrijk Vlag van Oostenrijk
Reißeck (Oostenrijk)
Reißeck
Situering
Deelstaat Karinthië
District Spittal/Drau
Coördinaten 46° 53′ NB, 13° 18′ OL
Algemeen
Oppervlakte 139 km²
Inwoners
(01-01-2020)
2.101
(17,1 inw./km²)
Hoogte 613 m.ü.A.
Overig
Postcode 9815
Kenteken SP
Gemeentenummer 2 06 44
Website www.reisseck-gemeinde.at
Portaal  Portaalicoon   Centraal-Europa

Reißeck is een gemeente in de Oostenrijkse deelstaat Karinthië, gelegen in het district Spittal/Drau (SP). De gemeente heeft ongeveer 2500 inwoners. Reißeck bestaat uit vier dorpen, te noemen: Kolbnitz, Zandlach, Penk en Teuchl. Het dorp ligt tegen de Reißeck-berg aan, die een hoogte van 3.000 meter heeft

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Reißeck heeft een oppervlakte van 139 vierkante kilometer. Het ligt in het zuiden van het land, midden in het Mölltall, vernoemd naar de rivier die dwars door het dal loopt. De gemeente Reißeck ligt in een echt wintersportgebied, tussen de Ankogel, Mallnitz, de Mölltaler gletsjer en de Großglockner. Reißeck is te bereiken via de B106, die aansluit op de snelweg A10 richting Salzburg en Italië. Ook loopt de spoorbaan van Spittal an der Drau naar Schwarzach im Pongau. Deze sluit tevens aan op de spoortunnel naar Bad Gastein (Tauernschleuse).

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • vanaf Reißeck leiden twee treinsporen naar boven, de Kreuzeck (1201 meter), en tot 2014 de Reißeck (2236 meter). Laatstgenoemde was de hoogste enkelspoorbaan van Europa.
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Reißeck (Gemeinde) op Wikimedia Commons.