Rein Kolpa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Rein kolpa)
Rein Kolpa
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 11 oktober 1963
Geboorteplaats MaaslandBewerken op Wikidata
Werk
Beroep Zanger en (musical)acteur
Zangstem Tenor
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Rein Kolpa (Maasland, 11 oktober 1963) is een Nederlandse klassieke tenor en (musical)acteur.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Kolpa studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en is in 1992 afgestudeerd als klassiek solozanger (tenor). Zijn liefde voor musical was tijdens zijn eindexamen al te zien, toen hij onder andere de balkonscène uit de West Side Story van Bernstein zong.

Na twee jaar in de operastudio van de Keulse Opera te hebben gezongen, ging hij weer terug naar Nederland, waar hij in verschillende opera's en operettes zong bij De Nationale Reisopera, Opera Zuid, de Hoofdstad Operette, Opera in Ahoy en de Vlaamse Opera. Met Marco Bakker (bariton) verzorgde hij drie jaar de "Wien Bleibt Wien"-tournee door Nederland en België.

Nadat hij in 1995 zijn eerste musicalrol (Freddy) in My Fair Lady had gezongen, had Kolpa nog vele andere rollen in musicalproducties. Naast zijn theaterwerkzaamheden bouwde hij veel oratoriumrepertoire op en heeft hij vrijwel alle grote oratoria op zijn repertoirelijst staan.

Kolpa zette in samenwerking met Jacques Senf het Nederlands Operette Theater op en zong in haar eerste productie La Vie parisienne. Tevens is hij initiator en vakinhoudelijk verantwoordelijke van de Operette Theater Opleiding aan het Fontys Conservatorium in Tilburg.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Musicals[bewerken | brontekst bewerken]

Operettes[bewerken | brontekst bewerken]

Opera's[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]