Reiner Protsch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Reiner Protsch von Zieten (Berlijn, 14 januari 1939) is een Duitse antropoloog, die vooral bekend is door het publiceren van valse koolstofdateringsgegevens van menselijke fossielen.

Protsch von Zieten was een antropoloog en een koolstofdateringsspecialist bij de Universiteit van Frankfurt. Hij had archeologie gestudeerd aan de Universiteit van Californië in Los Angeles, en een doctoraatstitel behaald in 1973.

In de loop der jaren begonnen veel van zijn collega's zijn deskundigheid in twijfel te trekken. In 2001 stuurde de archeoloog Thomas Terberger van de Universiteit van Greifswald enkele fossielen naar Protsch voor verder onderzoek. Protsch maakte echter ernstige fouten bij de koolstofdatering. Hij vermeldde dat een schedel die hij had ontvangen mogelijk 36.300 jaar oud was, terwijl later onderzoek aantoonde dat de schedel niet ouder was dan 7500. Een ander fossiel werd door hem geschat op 21.300 jaar oud, maar was eigenlijk slechts 3090 jaar oud. Eenmaal beweerde hij dat een fossiel wat de naam "Adapis" had gekregen zou zijn gevonden in Zwitserland, terwijl het in werkelijkheid uit Frankrijk kwam.

Terberger en de Britse archeoloog Martin Street publiceerden hun bevindingen, en de Universiteit van Frankfurt begon met een onderzoek. Protsch verwierp de beweringen en beweerde later dat zijn metingen waren verstoord omdat een laboratoriummedewerker er niet in zou zijn geslaagd om schellak uit de steekproeven te verwijderen alvorens te testen.

In 2004 ontdekte een journalist van Der Spiegel dat Protsch' bewering dat hij een nakomeling zou zijn van de Pruisische generaal Hans Joachim von Zieten mogelijk niet klopten, en dat hij de "Van Zieten"-titel derhalve onrechtmatig gebruikte. Hij was eigenlijk een zoon van vroeger Nazi partijlid genaamd Wilhelm Protsch. Der Spiegel beweerde ook dat Protsch ook niet wist hoe hij moest omgaan met apparatuur voor koolstofdatering, dat hij de universiteit opdracht gaf om bewijsmateriaal van medische experimenten uitgevoerd door de nazi's te vernietigen, en geprobeerd had om een kostbare schedel van een chimpansee te verkopen aan een Amerikaanse verzamelaar.

De universiteit van Frankfurt schorste Reiner Protsch in april 2004. Op 18 februari 2005 dwong de universiteit hem met pensioen te gaan wegens het publiceren van onwaarheden. De universiteit verklaarde ook dat hij schuldig had gemaakt aan plagiaat en verkopen van universitair bezit.

Bronnen[bewerken]