Reinier Sybrand Bakels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Reinier Sybrand Bakels
Reinier Sybrand Bakels (Franz Ziegler)
Persoonsgegevens
Geboren Den Hoorn, 4 augustus 1873
Overleden Den Haag, 9 juli 1956
Geboorteland Nederland
Beroep(en) Jurist, schilder
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Figuratief
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Reinier Sybrand Bakels (Den Hoorn, 4 augustus 1873Den Haag, 9 juli 1956) was een Nederlandse jurist en schilder.[1]

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Bakels werd geboren op Texel als zoon van de doopsgezinde predikant Pieter Simon Bakels en Fokeltje Breugeman. Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam en ging na het behalen van zijn doctoraat in 1899 werken bij de gemeente Amsterdam.[2] Hij was er hoofdcommies van de afdeling handelsinrichtingen tot hij in 1903 trouwde met Henriette van Wulfften Palthe (1878-1964), lid van de familie Palthe. Haar vader was een rijke textielindustrieel en medeoprichter van de Palthe-fabriek. Bakels ging zich richten op schilderen en begon met exposeren nadat hij zich in 1908 in Den Haag vestigde. Hij schilderde landschappen, stadsgezichten en haventaferelen, onder meer in Scheveningen, Enkhuizen en op Texel[3], later meer portretten.

Bakels werd een geziene figuur in de Haagse kunstwereld[2] en was bevriend met onder anderen W.B. Tholen.[4] Hij sloot zich aan bij de Pulchri Studio en was er enige tijd secretaris. Hij was lid en voorzitter (1932-1942) van de raad van bestuur van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en lid van de commissie van advies van het Haags Gemeentemuseum. Hij publiceerde ook over schilderkunst.

De schilder overleed op 82-jarige leeftijd. Hij was vader van verzetsstrijder Floris Bakels.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1922: W.B. Tholen, in Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift 32 (1922), p. 1-8
  • 1930: W.B. Tholen, 150 reproducties naar werken van zijn hand, den kunstenaar op zijn 70sten verjaardag aangeboden. Den Haag: Boek- en Kunstdrukkerij v/h Mouton & Co.
  • 1948: Ir G. Knuttel Jr, R. S. Bakels met reproducties van 38 zijner werken, ter gelegenheid van de 75-jarige leeftijd van de kunstenaar. Den Haag: Boek- en Kunstdrukkerij v/h Mouton & Co.

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]