Rejsekort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

De Rejsekort is een elektronische betaal- en toegangspas voor al het openbaar vervoer in Denemarken gebruikt kan worden die sterk op de Nederlandse OV-chipkaart lijkt. De kaart wordt rond 2012[1] landelijk ingevoerd.

Geschiedenis[bewerken]

In 2003 werd Travel Card A/S als samenwerking tussen de bedrijven DSB, HUR (nu Movia) Ørestadsselskabet (Metro) en een aantal regionale en lokale transportbedrijven 2003 opgericht.

In 2005 werd een contract met IT-Konsortium East-West. De aandelen van dit consortium zijn als volgt verdeeld: het Amerikaanse bedrijf Accenture bezit 20% en het Franse bedrijf Thales bezit 80%.

In 2007 werd begonnen met de invoer van het systeem voor de treinen en bussen op de eilanden Sydsjælland, Falster en in Lolland.

In 2009 en 2010 werd het aantal in en uit check punten op grote stations waar onder Hillerød Station en op Københavns Hovedbanegård aanzienlijk uitgebreid.

Bij aanvang van de reis dient het saldo van de Rejsekort een minimaal bedrag van 50 kronen (€ ±6,70) te staan. Dit saldo kan tot 300 kronen (€ ±40,25), onder meer met creditkaart, automatisch worden opgeladen.

Problemen[bewerken]

Op dit moment zijn er problemen met het systeem in de hoofdstadregio en is het tijdelijk buiten gebruik. (zie OP)

Techniek[bewerken]

De Rejsekort is uitgeruist met een draadloze RFID voor gegevens overdracht.

Externe link[bewerken]

Foto’s[bewerken]