Rekenmachine (software)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Rekenmachine in een Engelstalige versie van Microsoft Windows 8.1. Dit is de standaardmodus. Er is ook een wetenschappelijke modus en een modus voor programmeurs.

De rekenmachine of calculator is een van de standaardapplicaties in veel besturingssystemen voor personal computers, tablets en smartphones. Het programma geeft de gebruiker toegang tot een software-implementatie van een zakrekenmachine, vaak met enige extra functies.

Windows[bewerken]

In het besturingssysteem Windows, van Microsoft, vindt men de Rekenmachine onder de 'Bureau-accessoires'. De standaardmodus, zoals hiernaast afgebeeld, is vergelijkbaar met een eenvoudige zakrekenmachine. Daarnaast bestaat er een wetenschappelijke modus (vergelijkbaar met de wetenschappelijke zakrekenmachine) en een modus voor programmeren, die functionaliteit bevat om te rekenen met binaire, octale en hexadecimale getallen.

Linux[bewerken]

Voor op de Linux-kernel gebaseerde besturingssystemen bestaan verschillende rekenmachine-applicaties, waaronder de GNOME Calculator (bijgeleverd bij de GNOME-desktopomgeving) en KCalc (bij KDE).

Mac OS[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Rekenmachine (OS X) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Apple Macintosh-computers hebben al sinds het begin een rekenmachine-applicatie. De Rekenmachine in macOS (voorheen OS X) heeft drie modi: standaard, wetenschappelijk (vergelijkbaar met de wetenschappelijke zakrekenmachine) en programmeur (om te rekenen met binaire, octale en hexadecimale getallen).