Remke Kruk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Remke Kruk
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Geboren Apeldoorn, 8 november 1942
Land Vlag van Nederland Nederland
Werkzaamheden
Universiteit Universiteit Leiden
Beroep arabist, academisch docent
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Remke Kruk (Apeldoorn, 8 november 1942) is een Nederlandse arabist en voormalig hoogleraar Arabisch aan de Universiteit Leiden.

Haar belangrijkste onderzoeksgebieden zijn de Grieks-Arabische traditie op het gebied van de natuurfilosofie en -wetenschap en de populaire Arabische verteltraditie, vooral het volksepos. Daarnaast heeft Kruk naam gemaakt als vertaler van klassieke Arabische literatuur naar het Nederlands.

Kruk is samen met Hans Daiber redacteur van Aristoteles Semitico-Latinus en lid van de redactie- of adviesraden van de Encyclopaedia of Islam en de tijdschriften Oriens en Studia graeco-arabica.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Kruk studeerde van 1960 tot 1966 Arabische en Nieuw-Perzische taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden. Daarna werd ze docent aan de Universiteit Leiden tot 1969, en vanaf 1969 docent en daarna universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht. In 1978 promoveerde zij aan de Universiteit van Amsterdam op een kritische uitgave van de Arabische versie van het Aristotelische werk On the Parts of Animals in Books XI-XIV van Kitâb al-Hayawân, opgesteld door HJ Drossaart Lulofs.

In 1990 werd zij benoemd tot hoogleraar Arabisch aan de Universiteit Leiden. In 2000 werd ze toegelaten tot de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. In 2007 ging ze met pensioen. Sindsdien is zij aangesloten lid van het Leiden Institute for Area Studies.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1979 Aristoteles Semitico‑Latinus. The Arabic Version of Aris­totle's Parts of Animals. Book XI‑XIV of the Kitab al‑Hay­a­wan. A critical edition with introduction and selected glos­sary. By Remke Kruk. Amsterdam, Oxford (1979) (Verhandelingen der Koninklijke Neder­landse Akademie van Wetenschappen, afd.Let­terkunde, nieuwe reeks, dl.97)
  • 1991 Een kaart van de kat! Tussen Arabistiek en Medievis­tiek. Rede uitgesproken bij de aanvaarding van het ambt van gewoon hoogleraar in het Arabisch en de Arabische cultuur aan de Rijksuniversiteit te Leiden op vrijdag 22 februari 1991. Leiden.
  • 2007 Gouden Weiden van Arabische cultuur. Rede uitgesproken door prof. dr. Remke Kruk ter gelegenheid van haar afscheid als hoogleraar in de Arabische Taal en Cultuur aan de Universiteit Leiden op vrijdag 16 november 2007. Universiteit Leiden.
  • 2014 (published 2013) The Warrior Women of Islam; Female Empowerment in Arabic Popular Literatures. London: I.B.Tauris. 272 pp. ISBN 978 1 84885 927 2
  • Arnoud Vrolijk, Jan P. Hogendijk (red.): O ye Gentlemen. Arabic Studies on Science and Literary Culture. In Honour of Remke Brill, Leiden / Boston 2007, ISBN 978-90-04-15794-1

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]