Resolutie 120 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 120
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 4 november 1956
Nr. vergadering 754
Code S/RES/120
Stemming
voor
10
onth.
0
tegen
1
Onderwerp Hongaarse Opstand
Beslissing Doorverwijzing kwestie naar de Algemene Vergadering.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1956
Permanente leden
Vlag van Taiwan Taiwan · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie van 1955-1980 Sovjet-Unie · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten (1912-1959) Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Australië Australië · Vlag van België België · Vlag van Cuba Cuba · Vlag van Iran (1935-1964) Iran · Vlag van Peru Peru · Vlag van Joegoslavië Joegoslavië
Een Sovjet PT-76-tank in Boedapest op 31 oktober 1956.
Een Sovjet PT-76-tank in Boedapest op 31 oktober 1956.

Resolutie 120 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties was de voorlaatste resolutie van de VN-Veiligheidsraad in 1956. Op één na alle leden van de Raad stemden voor. Enkel de Sovjet-Unie stemde tegen.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Hongaarse Opstand voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Eind oktober 1956 kwam een deel van de Hongaarse bevolking in opstand tegen het communistische regime. Toen de zaak escaleerde vroeg dat regime de Sovjet-Unie om hulp. Op 4 november vielen Sovjet-troepen Hongarije binnen en bezetten het. De in de maak zijnde revolutie werd met geweld neergeslagen en het land bleef nog tot 1989 communistisch.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  • Beschouwt dat een ernstige situatie is ontstaan nu de Sovjet-Unie met militair optreden de poging van het Hongaarse volk om voor hun rechten op te komen onderdrukt.
  • Brengt in rekening dat de Veiligheidsraad door gebrek aan unanimiteit onder haar permanente leden niet in staat is de wereldvrede en -veiligheid te handhaven.
  • Beslist een spoedvergadering van de Algemene Vergadering samen te roepen om aanbevelingen te doen.
Wikisource Meer bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 120 op de Engelstalige versie van Wikisource.