Resolutie 111 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 111
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 19 januari 1956
Nr. vergadering 715
Code S/RES/111
Stemming
voor
11
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Arabisch-Israëlisch conflict
Beslissing Veroordeling Israëlische aanval tegen Syrië.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1956
Permanente leden
Vlag van Taiwan Taiwan · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie van 1955-1980 Sovjet-Unie · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten (1912-1959) Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Australië Australië · Vlag van België België · Vlag van Cuba Cuba · Vlag van Iran (1935-1964) Iran · Vlag van Peru Peru · Vlag van Joegoslavië Joegoslavië

Resolutie 111 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties was de eerste VN-Veiligheidsraad-resolutie die werd aangenomen in 1956. De resolutie werd unaniem goedgekeurd.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 11 december 1955 voerde het Israëlische leger Operatie Kinneret uit op de noordoostelijke oever van het Meer van Tiberias. Twee bataljons ondersteund door artillerie en mortierbatterijen vielen Syrische stellingen aan buiten de gedemilitariseerde zone. Daarbij kwamen 56 Syriërs om het leven en werden drie soldaten krijgsgevangen genomen. Aan Israëlische zijde vielen zes doden.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

 • Herinnert aan de resoluties 54, 73, 93, 101 en 106.
 • Houdt rekening met de verklaring van Syrië en Israël en de rapporten van de stafchef van de VN-Bestandtoezichtsorganisatie in Palestina alsook de klacht van Syrië dat het Israëlisch leger op 11 december 1955 op Syrisch grondgebied een aanval heeft uitgevoerd op het Syrische leger.
 • Volgens de stafchef was dat een schending van het wapenstilstandakkoord tussen Israël en Syrië.
 • Nog volgens hem heeft Syrië zich ingemengd in de Israëlische activiteiten op het Meer van Tiberias wat tegen het wapenstilstandakkoord is.
 1. Vindt dat deze inmenging de Israëlische actie niet rechtvaardigt.
 2. Herinnert Israël eraan dat het al eens werd veroordeeld voor schending van de wapenstilstand en gevraagd werd dit te voorkomen.
 3. Veroordeelt de aanval van 11 december.
 4. Is erg bezorgd omdat Israël haar verplichtingen niet naleeft.
 5. Vraagt Israël dit in de toekomst wel te doen. Anders moet de Raad andere opties overwegen om de vrede te herstellen.
 6. Vraagt de partijen hun verplichtingen uit het wapenstilstandakkoord na te komen en de demarcatielijn en de gedemilitariseerde zone te respecteren.
 7. Vraagt de stafchef om zijn voorstellen om de situatie nabij het Meer van Tiberias te verbeteren ten uitvoer te brengen.
 8. Vraagt de partijen om via de stafchef onmiddellijk krijgsgevangenen uit te wisselen.
 9. Vraagt beide partijen samen te werken met de stafchef om het wapenstilstandakkoord na te leven en van de Gemengde Wapenstilstandcommissie gebruikt te maken voor de interpretatie en toepassing ervan.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 111 op de Engelstalige Wikisource.