Resolutie 2342 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 2342
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 23 februari 2017
Nr. vergadering 7889
Code S/RES/2342
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict in Jemen
Beslissing Verlengde de sancties met 1 jaar.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2017
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Senegal Senegal · Vlag van Ethiopië Ethiopië · Vlag van Japan Japan · Vlag van Kazachstan Kazachstan · Vlag van Uruguay Uruguay · Vlag van Bolivia Bolivia · Vlag van Zweden Zweden · Vlag van Italië Italië · Vlag van Oekraïne Oekraïne
De door de nationale conferentie voorgestelde regio's van Jemen. Zowel de hoofdstad Sanaa als de zuidelijke havenstad Aden zouden een status aparte krijgen.
De door de nationale conferentie voorgestelde regio's van Jemen. Zowel de hoofdstad Sanaa als de zuidelijke havenstad Aden zouden een status aparte krijgen.

Resolutie 2342 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 23 februari 2017 met unanimiteit aangenomen door de VN-Veiligheidsraad, en verlengde de sancties tegen Jemen met een jaar.[1]

Achtergrond[bewerken]

Nadat de protesten in Jemen in 2011 een einde hadden gemaakt aan het 33-jarige bewind van president Saleh, laaide ook het langlopende conflict met de Houthi-rebellen in het noordwesten weer op. In september 2014 bestormden zij de hoofdstad, waarop de vorming van een eenheidsregering werd overeengekomen. In januari 2015 bezetten ze ook het presidentieel paleis, waarop de hele regering aftrad.

In februari werd het parlement afgezet, waarna er een "revolutionair comité" werd gevormd om het land te besturen. Dit leidde tot een burgeroorlog tussen de regering en de Houthi-rebellen. De regering werd daarbij gesteund door een door buurland Saoedi-Arabië geleide coalitie die luchtaanvallen uitvoerde tegen de Houthi.

Inhoud[bewerken]

Het geweld in Jemen bleef voortduren. Delen van het land bleven in handen van terreurgroep Al Qaida, en ook Islamitische Staat kreeg er steeds meer voet aan de grond. De humanitaire situatie in het land werd steeds slechter, en de levering van noodhulp werd ernstig bemoeilijkt.

Van belang was dat de politieke overgang die volgde uit de van maart 2013 tot januari 2014 gehouden nationale dialoogconferentie volledig en op tijd werd uitgevoerd. Het parlement zou worden hervormd zodat het noorden en het zuiden van het land elk de helft van de leden leverden. Jemen zou worden opgedeeld in zes bestuurlijke regio's.

De reisverboden, de financiële sancties en het wapenembargo tegen welbepaalde personen en groepen werden verlengd tot 26 februari 2018. Het mandaat van het vijfkoppige expertenpanel dat toezag op de naleving van deze sancties werd verlengd tot 28 maart 2018.