Resolutie 255 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 255
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 19 juni 1968
Nr. vergadering 1433
Code S/RES/255
Stemming
voor
10
onth.
5
tegen
0
Onderwerp Verdrag Non-proliferatie nucleaire wapens
Beslissing Verdediging niet-nucleaire landen tegen nucleaire agressie.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1968
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Algerije Algerije · Vlag van Brazilië (1960-1968) Brazilië · Vlag van Canada Canada · Vlag van Denemarken Denemarken · Vlag van Ethiopië (1897-1935 en 1941-1974) Ethiopië · Vlag van Hongarije Hongarije · Vlag van India India · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Paraguay Paraguay · Vlag van Senegal Senegal
De MGM-5 Corporal was in de jaren 1950 de eerste Amerikaanse geleide raket die van een kernkop werd voorzien.

Resolutie 255 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd aangenomen op 19 juni 1968 met 10 stemmen voor, geen stem tegen en 5 onthoudingen (van Algerije, Brazilië, Frankrijk, India en Pakistan). Dat gebeurde op de 1433e vergadering van de Raad.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad merkte met vreugde op dat een groot aantal landen interesse toonde om zich bij het non-proliferatieverdrag inzake nucleaire wapens te voegen. De zorgen van deze landen over agressie van nucleaire machten of dreiging met nucleaire wapens werden in overweging genomen.

De Veiligheidsraad bevestigde dat bij een dreiging met nucleaire wapens, tegen een non-nucleaire lidstaat, de permanente Veiligheidsraadsleden direct in zouden grijpen, in overeenstemming met het handvest van de VN. De intentie van sommige landen om steun te verlenen bij nucleaire dreiging tegen een lidstaat werd verwelkomd. Het recht op zelfverdediging en direct ingrijpen werd bevestigd, zoals in artikel 51 uitgewerkt, in geval van een dreiging waarin directe actie nodig is, zelfs zonder een besluit van de Veiligheidsraad.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 255 op de Engelstalige Wikisource.