Resolutie 259 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 259
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 27 september 1968
Nr. vergadering 1454
Code S/RES/259
Stemming
voor
12
onth.
3
tegen
0
Onderwerp Zesdaagse Oorlog, welzijn bevolking in bezet gebied
Beslissing Aanstelling speciale vertegenwoordiger van de Secretaris-Generaal
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1968
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Algerije Algerije · Vlag van Brazilië (1960-1968) Brazilië · Vlag van Canada Canada · Vlag van Denemarken Denemarken · Vlag van Ethiopië (1897-1935 en 1941-1974) Ethiopië · Vlag van Hongarije Hongarije · Vlag van India India · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Paraguay Paraguay · Vlag van Senegal Senegal
Resolutie 259 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 259 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd aangenomen op 27 september 1968. Dat gebeurde op de 1454ste vergadering van de Raad. Canada, Denemarken en de Verenigde Staten onthielden zich van stemming.

Achtergrond[bewerken | bron bewerken]

Zie Zesdaagse Oorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sinds het uitroepen van de staat Israël in 1948 had geen enkel Arabisch land Israël erkend, en velen verwachtten niet dat Israël nog erg lang zou blijven bestaan. Na de oorlog van 1956 ontstond opnieuw een labiel evenwicht. Spanningen liepen in 1967 weer hoog op. Op 1 juni verklaarde de Egyptische president Nasser:

De legers van Egypte, Jordanië, Syrië en Libanon staan klaar aan de grenzen van Israël... om de uitdaging aan te gaan...

Israël lanceerde een preventieve aanval, die vervolgens leidde tot de Zesdaagse Oorlog. De VN greep onmiddellijk in, wat na zes dagen leidde tot een staakt-het-vuren. Grote gebieden kwamen nu onder Israëlische bezetting.

Inhoud[bewerken | bron bewerken]

De Veiligheidsraad was bezorgd over de veiligheid en het welzijn van de Arabische bevolking in het bezette gebied na de gebeurtenissen op 5 juni 1967. Resolutie 237 werd weer in herinnering geroepen. Het rapport S/8699 van de secretaris-generaal werd opgemerkt. De Veiligheidsraad was tegen uitstel van het uitvoeren van resolutie 237, vanwege de voorwaarden die Israël nog steeds stelde aan het ontvangen van een speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal.

De secretaris-generaal werd met spoed opgeroepen om een speciale vertegenwoordiger naar de Arabische bezette gebieden te sturen en uitvoering van resolutie 237 aan de Veiligheidsraad te melden. De regering van Israël werd verzocht de speciale vertegenwoordiger te ontvangen, te helpen en medewerking te verlenen desbetreffend. De Veiligheidsraad adviseerde dat de secretaris-generaal alle medewerking zou worden verleend bij het uitvoeren van resolutie 237.

Verwante resoluties[bewerken | bron bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 259 op de Engelstalige Wikisource.