Door Israël bezette gebieden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Deze pagina geeft een overzicht van door Israël bezette gebieden. Een aantal van deze gebieden zijn geannexeerd door Israël gedurende een bepaalde periode en een deel van de gebieden wordt in 2011 nog steeds aangeduid als een bezet gebied.

Bezettingen[bewerken]

Suezcrisis (1956)[bewerken]

Bij de Suezcrisis in 1956 veroverde Israël in samenwerking met Frankrijk en Groot-Brittannië het Sinaï-schiereiland. In 1957 kreeg Egypte het gebied weer terug, maar er wordt wel een VN-troepenmacht (UNEF) gestationeerd langs de oude grenzen. De Gazastrook, voorheen bezet door Egypte, kwam in maart van dat jaar opnieuw onder Egyptisch bestuur.

Zesdaagse Oorlog (1967)[bewerken]

In de Zesdaagse Oorlog van 1967 veroverde Israël de volgende gebieden:

  • het Sinaï-schiereiland. Ontruimd in het kader van de Camp-David-akkoorden tussen Egypte, Israël en de VS.
  • de Westelijke Jordaanoever - werd door Jordanië op Israël veroverd en weer heroverd in 1967. In 1950 was het gebied officieel door Jordanië geannexeerd. Deze annexatie werd internationaal niet erkend. Sindsdien zijn er door Israëlische pioniers nederzettingen gebouwd. Sinds 1991 valt de Westoever (korte naam) grotendeels onder Palestijns zelfbestuur.
  • de Golanhoogten - voorheen Syrisch gebied, sinds 1967 bezet en geannexeerd door Israël.
  • de Gazastrook - werd door Egypte veroverd in 1948 maar nooit officieel geannexeerd. Israël veroverde het gebied in 1967, maar ontruimde het in 2005 ten bate van de na de Oslo-akkoorden opgerichte Palestijnse Autoriteit.
  • Oost-Jeruzalem - was door Jordanië bezet in 1948 en geannexeerd in 1949. Deze annexatie werd niet internationaal erkend. Nadat het stadsdeel in 1967 was heroverd werd ook de Israëlische annexatie niet erkend.

Zuid-Libanon[bewerken]

In juni 1982 trok Israël Libanon binnen ten tijde van de Libanese Burgeroorlog. De Israëlische aanwezigheid duurde tot het jaar 2000. In 2006 woedde de Israëlisch-Libanese Oorlog en bezette Israël tijdelijk delen van Libanon. In oktober 2006 trokken de Israëli's zich terug.

Onderhandelingen[bewerken]

Sinds de Conferentie van Madrid[1] in oktober 1991 werd op bilateraal niveau onderhandeld tussen Israël en Palestijnse vertegenwoordigers en tussen Israël en Syrië, om tot een permanente regeling te komen. Op 25 april 1982 trok Israël zich terug uit het Sinaï-schiereiland, zoals overeengekomen tijdens het Israëlisch-Egyptische Vredesverdrag van 1979. Bestaande territoriale en andere geschillen met Jordanië werden opgelost met het Israëlisch-Jordaanse Vredesverdrag van 26 oktober 1994.

Zie ook[bewerken]