Door Israël bezette gebieden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Deze pagina geeft een overzicht van door Israël bezette gebieden. Een aantal van deze gebieden zijn geannexeerd door Israël. Deze annexaties worden echter internationaal niet erkend.

Bezettingen[bewerken]

Suezcrisis (1956)[bewerken]

Bij de Suezcrisis in 1956 veroverde Israël in samenwerking met Frankrijk en Groot-Brittannië het Sinaï-schiereiland. In 1957 kreeg Egypte het gebied weer terug, maar er wordt wel een VN-troepenmacht (UNEF) gestationeerd langs de oude grenzen. De Gazastrook, voorheen bezet door Egypte, kwam in maart van dat jaar opnieuw onder Egyptisch bestuur.

Zesdaagse Oorlog (1967)[bewerken]

In de Zesdaagse Oorlog van 1967 veroverde Israël de volgende gebieden:

  • het Sinaï-schiereiland. Egyptisch gebied dat door Israël werd veroverd in 1967. In 1982 werd het door Israël ontruimd in het kader van het Egyptisch-Israëlische vredesverdrag van 1979, met uitzondering van het Taba-schiereiland, dat na een beslissing van een arbitragecommissie in 1989 werd ontruimd.
  • de Westelijke Jordaanoever - werd in VN-verdelingsplan van Palestina van 1947 aan de Arabische staat toegewezen. In de oorlog van 1948 bezette Trans-Jordanië het gebied, en annexeerde het in 1950 (en werd de naam "Trans-Jordanië" veranderd in "Jordanië"). Deze annexatie werd alleen door Groot-Brittannië en Pakistan erkend. In 1967 veroverde Israël het gebied. Sindsdien zijn er, in strijd met de Geneefse Conventies, Israëlische nederzettingen gebouwd. Sinds 1991 valt de Westoever (korte naam) grotendeels onder Palestijns zelfbestuur.
  • de Golanhoogten - Syrisch gebied, sinds 1967 bezet en geannexeerd door Israël. Deze annexatie is door geen enkele staat erkend.
  • de Gazastrook - werd door Egypte veroverd in 1948 maar nooit officieel geannexeerd. Israël veroverde het gebied in 1967, maar ontruimde het in 2005 ten bate van de na de Oslo-akkoorden opgerichte Palestijnse Autoriteit.
  • Oost-Jeruzalem - Het VN-verdelingsplan van Palestina van 1947 voorzag dat Jeruzalem voor een periode van tien jaar een internationale stad zou zijn in een internationaal gebied, waartoe ook Bethlehem zou behoren. Na de periode van tien jaar zou er een referendum worden gehouden en zou de status van het gebied opnieuw door VN-Trustschapsraad worden behandeld. Oost-Jeruzalem werd echter in 1948 door Jordanië veroverd en geannexeerd in 1950. Deze annexatie werd uitsluitend door Groot-Brittannië en Pakistan erkend. Het stadsdeel werd in 1967 door Israël veroverd en geannexeerd. De Israëlische annexatie werd niet erkend.

Zuid-Libanon[bewerken]

In juni 1982 trok Israël Libanon binnen ten tijde van de Libanese Burgeroorlog. De Israëlische aanwezigheid duurde tot het jaar 2000. In 2006 woedde de Israëlisch-Libanese Oorlog en bezette Israël tijdelijk delen van Libanon. In oktober 2006 trokken de Israëli's zich terug.

Onderhandelingen[bewerken]

Sinds de Conferentie van Madrid[1] in oktober 1991 werd op bilateraal niveau onderhandeld tussen Israël en Palestijnse vertegenwoordigers en tussen Israël en Syrië, om tot een permanente regeling te komen. Op 25 april 1982 trok Israël zich terug uit het Sinaï-schiereiland, zoals overeengekomen tijdens het Israëlisch-Egyptische Vredesverdrag van 1979. Bestaande territoriale en andere geschillen met Jordanië werden opgelost met het Israëlisch-Jordaanse Vredesverdrag van 26 oktober 1994.

Zie ook[bewerken]