Door Israël bezette gebieden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Deze pagina geeft een overzicht van door Israël bezette gebieden. Een aantal van deze gebieden is geannexeerd door Israël. Deze annexaties worden echter internationaal niet erkend.

Bezette gebieden, december 2011

Op landkaarten in klaslokalen van Israëlische scholen blijkt de grenslijn tussen de staat Israël en de in 1967 door Israël bezette gebieden niet te zijn aangegeven.[1]

Bezettingen[bewerken]

Suezcrisis (1956)[bewerken]

Bij de Suezcrisis in 1956 veroverde Israël in samenwerking met Frankrijk en Groot-Brittannië het Sinaï-schiereiland en de Gazastrook op Egypte. Door interventie van de VN moest Israël zich weer uit de gebieden terugtrekken en werd er een VN-troepenmacht (UNEF) gestationeerd langs de oude grenzen. De Gazastrook kwam in maart van dat jaar daarmee weer onder Egyptisch bestuur.

(update 2013) Route van de Westoeverbarrière ten noorden, oosten en zuiden van Israëlisch West-Jeruzalem, Oost-Jeruzalem, Palesijnse dorpen en Israëlische nederzettingen insluitend

.

Israëlische nederzettingen in de Golan Hoogten, februari 1992

Zesdaagse Oorlog (1967)[bewerken]

In de Zesdaagse Oorlog van 1967 veroverde Israël de volgende gebieden:

  • het Egyptische Sinaï-schiereiland. In 1982 werd het door Israël ontruimd in het kader van het Egyptisch-Israëlische vredesverdrag van 1979, met uitzondering van het Taba-schiereiland, dat na een beslissing van een arbitragecommissie in 1989 werd ontruimd.
  • de Westelijke Jordaanoever - dit gebied was in VN-verdelingsplan van Palestina van 1947 als Arabische staat bepaald. In de oorlog van 1948 waarin Joodse leiders het deelgebied voor de staat Israël hadden uitgeroepen, bezette Trans-Jordanië het deel voor een Palestijns-Arabische staat en annexeerde het in 1950 als 'Westelijke Jordaanoever' (de naam "Trans-Jordanië" werd vervolgens veranderd in "Jordanië"). In 1967 veroverde en bezette Israël de Palestijnse Gebieden Sindsdien zijn er, in strijd met de Geneefse Conventies, Israëlische nederzettingen gesticht. Sinds de Oslo-akkoorden van 1993 valt de Westelijke Jordaanoever grotendeels onder Israëlisch administratief en militair bestuur.
  • de Gazastrook - werd in 1948 door Egypte veroverd maar nooit officieel geannexeerd. Israël veroverde het gebied in 1967, ontruimde in 2005 de nederzettingen en droeg de controle over aan de Palestijnse Autoriteit. De militaire bezetting door Israël bleef bestaan.
  • Oost-Jeruzalem - Het VN-verdelingsplan van Palestina van november 1947 voorzag in een internationale status voor Jeruzalem. In de Oslo-Akkoorden van 1993-1994 werd de beslissing hierover nog 5 jaar vooruitgeschoven. In de oorlog van 1948 werd ook het westelijk deel van Jeruzalem, West-Jeruzalem, door Israël veroverd en bij zijn gebied gevoegd. Het oostelijk deel, Oost-Jeruzalem, met daarin de Oude Stad (Al-Quds) werd door Jordanië veroverd, die het in 1950 annexeerde. In de Zesdaagse Oorlog van 1967 werd dit deel door Israël veroverd en geannexeerd. Deze annexatie werd niet erkend en internationaal veroordeeld.
  • de Golanhoogten - Syrisch gebied. Dit werd in de oorlog van 1967 bezet en deels (Israëlische nederzettingen) geannexeerd door Israël. Israël heeft zich ook de Shebaa-boerderijen bezet en toegeëigend. De annexatie is op grond van onder meer de Geneefse Conventies internationaal veroordeeld en door geen enkele staat erkend.

Zuid-Libanon[bewerken]

Nadat in 1978 Israël het zuiden van Libanon had bezet met Operatie Litani hadden de Verenigde Naties de vredesmacht UNIFIL opgezet. Tijdens de Libanese Burgeroorlog viel Israël in juni 1982 Libanon binnen, de Israëlisch-Libanese Oorlog (1982). De Israëlische bezetting duurde tot 2000, ondanks de internationale aanwezigheid. In 2006 ontstond een Tweede oorlog, de Israëlisch-Libanese Oorlog (2006), en bezette Israël tijdelijk delen van Libanon. In oktober 2006 trokken de Israëli's zich terug, maar bleven verzetsgroepen als de PLO en Hezbollah volgen.

Op 6 december 2016 verscheen een Twitter-bericht "This is a war crime" van een woordvoerder van het Israëlische defensieleger (IDF) met daarbij een gefingeerde kaart van Libanon met militaire posities van Hezbollah in en rond Libanese dorpen. Er werd honderden keren geretweet.[2]

Onderhandelingen[bewerken]

Op de Conferentie van Madrid[3] in oktober 1991 werd op bilateraal niveau onderhandeld. Vertegenwoordigers van de PLO waren hiervoor echter niet uitgenodigd[4][5] In 1993 werd deze onderhandeling voortgezet tussen Israël en de PLO nadat beide partijen bevestigd hadden elkaar te zullen erkennen. Dit resulteerde in de Oslo-akkoorden in 1993 en 1994. Hiermee werd uitzicht geboden op een onafhankelijke Palestijnse staat. Geschillen tussen Israël en Jordanië met betrekking tot de aanwezigheid van Palestijnse strijders in Jordanië werden opgelost met een Vredesverdrag op 26 oktober 1994.

Echter door de voortdurende bezettings- en nederzettingenpolitiek van Israël en oorlogen in de Gazastrook staan deze akkoorden en vredesverdragen onder druk[6]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Atlas en Key Facts bezette Palestijns grondbied OCHAOPT, december 2011