Resolutie 263 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 263
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 24 januari 1969
Nr. vergadering 1463
Code S/RES/263
Stemming
voor
11
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Werktalen in de Veiligheidsraad
Beslissing Russisch en Spaans worden werktalen.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1969
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Algerije Algerije · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Spanje · Vlag van Finland (1918-1978) Finland · Vlag van Hongarije Hongarije · Vlag van Nepal Nepal · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Paraguay Paraguay · Vlag van Senegal Senegal · Vlag van Zambia Zambia
De Spaanse versie van resolutie 1.

Resolutie 263 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties was de eerste VN-Veiligheidsraadsresolutie die werd aangenomen in 1969. Dat gebeurde op de 1463e vergadering van de Raad op 24 januari. De resolutie nam het Russisch en het Spaans op als werktalen van de Veiligheidsraad.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad had de aanmerkingen van de permanente vertegenwoordigers van de Sovjet-Unie en Spanje in overweging genomen. Er werd rekening gehouden met resolutie 2479 (XXIII) van 21 december 1968 van de Algemene Vergadering. Daarin werd vermeld dat het gebruik van meerdere talen door de Verenigde Naties een verrijking kan betekenen en een middel kon zijn om de doelstellingen van het handvest van de Verenigde Naties te bereiken en dat de Algemene Vergadering het wenselijk vindt om Russisch en Spaans toe te voegen tot de werktalen van de Veiligheidsraad.

De Veiligheidsraad besloot Russisch en Spaans op te nemen als werktalen, en hiervoor regels 41, 42, 43 en 44 van de procedure van de Veiligheidsraad aan te passen, zoals uitgewerkt in de Annex;

Annex[bewerken | brontekst bewerken]

Regel 41
Chinees, Engels, Frans, Russisch en Spaans zullen officiële talen zijn van de Veiligheidsraad, en Engels, Frans, Russisch en Spaans werktalen.
Regel 42
Toespraken in een werktaal worden vertaald in andere werktalen.
Regel 43
Toespraken in een officiële taal worden vertaald in werktalen.
Regel 44
Een vertegenwoordiger die een toespraak houdt in een andere taal, moet zelf in een vertaling naar een werktaal voorzien. Interpretatie naar andere werktalen mag gebaseerd worden op de interpretatie naar de eerste werktaal.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 263 op de Engelstalige Wikisource.