Naar inhoud springen

Resolutie 404 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Milenioscuro (overleg | bijdragen) op 12 jul 2018 om 06:26. (svg version (GlobalReplace v0.6.5))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Resolutie 404
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 8 februari 1977
Nr. vergadering 1987
Code S/RES/404
Onderwerp Klacht van Benin.
Beslissing Uitsturen van een speciale missie.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1977
Permanente leden
Niet-permanente leden
Benin.

Resolutie 404 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bij consensus aangenomen op 8 februari 1977.

Achtergrond

Zie Benin voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1960 was het West-Afrikaanse land Benin onafhankelijk geworden. In 1975 werd het land na jaren van onstabiliteit een volksrepubliek. Op 16 januari 1977 voerden een honderdtal Afrikaanse en Europese huurlingen een aanval uit op de luchthaven en de kuststad Cotonou[1].

Inhoud

De Veiligheidsraad:

  1. Bevestigt dat de territoriale integriteit en onafhankelijkheid van Benin moet worden gerespecteerd.
  2. Beslist een speciale missie van drie leden naar Benin te sturen om de gebeurtenissen op 16 januari 1977 in Cotonou te onderzoeken en hierover tegen eind februari te rapporteren.
  3. Beslist dat de drie leden zullen worden aangeduid na consultaties tussen de voorzitter en de leden van de Veiligheidsraad.
  4. Vraagt de Secretaris-Generaal de speciale missie te assisteren.
  5. Beslist op de hoogte te blijven.

Nasleep

Volgend op deze resolutie werd overeengekomen dat India, Libië en Panama de speciale missie zouden vormen en dat Panama er voorzitter van werd.

Eind februari bleek de missie zoveel bewijsmateriaal voor zich te hebben dat ze uitstel voor haar rapport vroeg en kreeg tot 8 maart. De missie concludeerde uiteindelijk dat de aanval tot doel had gehad de regering omver te werpen[1]. Begin april kwam de Veiligheidsraad verschillende keren bijeen om over dat rapport te discussiëren en nodigde verschillende Afrikaanse landen uit om die vergaderingen bij te wonen.

Verwante resoluties