Cotonou

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cotonou
Stad in Benin Vlag van Benin
Cotonou (Benin)
Cotonou
Situering
Departement Littoral
Coördinaten 6° 22′ NB, 2° 26′ OL
Algemeen
Inwoners
(2013)
1.228.667
Foto's
Cotonouskyline.jpg
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Cotonou is de grootste stad van Benin en ligt in het zuidoosten van het land aan de Golf van Guinee. De stad telde in 2013 dik 1,2 miljoen inwoners.

Cotonou is niet alleen de grootste stad van Benin en de hoofdstad van het departement Littoral, waarmee ze samenvalt, maar huisvest ook veel overheidsorganisaties en ambassades. Het is daarmee de de facto hoofdstad van Benin. Het nabijgelegen Porto-Novo is de officiële hoofdstad.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Cotonou betekent "de monding van de rivier van de dood" in het Fon. Aan het begin van de 19e eeuw was Cotonou niet meer dan een klein vissersplaatsje. De naam werd destijds gespeld als Kotonou.[bron?] Het lag binnen de invloedssfeer van het Koninkrijk Dahomey. In 1851 sloot Frankrijk een verdrag met koning Guézo van Dahomey waarmee het recht kreeg op het vestigen van een handelspost in Cotonou. Tijdens de regering van Glélé, die zijn vader Guézo in 1858 was opgevolgd, werd op 19 mei 1868 een overeenkomst getekend waarbij de plaats werd overgedragen aan Frankrijk. In 1883 werd Cotonou door de Fransen bezet, om te voorkomen dat de Britten het gebied zouden veroveren. Na de dood van Glélé in 1889 trachtte diens zoon Gbéhanzin tevergeefs de overeenkomst met de Fransen aan te vechten.
Cotonou ontwikkelde zich snel. In 1960 telde de stad 70.000 inwoners; in 1976 al 178.000 en sindsdien is de stad exponentieel gegroeid.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

De stad heeft een belangrijke haven, de enige diepzeehaven van het land, en de luchthaven Cadjehoun, en heeft een spoorverbinding met Parakou, Lomé en Porto Novo. Door zijn ligging en zijn wegverbindingen met de omringende landen is Cotonou een belangrijke handelsplaats in West-Afrika. Onder de belangrijkste doorvoerproducten zijn tweedehandsauto's. Via de haven worden deze direct doorgevoerd naar de omliggende landen Nigeria, Niger, Burkina Faso en zelfs naar Mali. Cotonou is ook een distributiecentrum voor aardolieproducten. Benin heeft geen eigen bodemschatten. Via de haven wordt meer ingevoerd dan uitgevoerd. Katoen is een belangrijk exportproduct.

Internationale politiek[bewerken | brontekst bewerken]

In 1993 werd te Cotonou het Verdrag van Lagos gewijzigd, waardoor de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) veranderde in een losser samenwerkingsverband.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Overleden[bewerken | brontekst bewerken]

Broedersteden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Cotonou van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.