Resolutie 6 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 6
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 17 mei 1946
Nr. vergadering 42
Code S/RES/6
Stemming
voor
11
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Toelating nieuwe VN-lidstaten.
Beslissing Vastlegging tijdschema betreffende vergaderingen.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1946
Permanente leden
Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van de Republiek China ROC Vlag van de Sovjet-Unie van 1923-1955 URS Vlag van Verenigde Staten (1912-1959) USA
Niet-permanente leden
Vlag van Australië AUS Vlag van Brazilië (1889-1960) BRA Vlag van Egypte (1923-1958) EGY
Vlag van Mexico (1934-1968) MEX Vlag van Nederland NED Vlag van Polen POL

Resolutie 6 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem aangenomen tijdens de 42e vergadering van de Veiligheidsraad op 17 mei 1946. Het was de zesde resolutie van de Veiligheidsraad uit diens eerste werkjaar.

Achtergrond[bewerken]

Volgens artikel °4 van het Handvest van de Verenigde Naties staat het VN-lidmaatschap open voor alle landen die vrede nastreven, de verplichtingen in het handvest aanvaarden en door de VN zelf geschikt worden bevonden. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties laat kandidaat-lidstaten toe met een aanbeveling van de Veiligheidsraad.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  • houdt er rekening mee dat de Algemene Vergadering op 3 september 1946 samenkomt om nieuwe lidstaten toe te laten die door de Veiligheidsraad worden aanbevolen;
  • zal in augustus vergaderen om te bepalen of kandidaat-lidstaten al dan niet worden aanbevolen;
  • zal kandidaturen die vóór 15 juli bij de secretaris-generaal binnenkomen laten onderzoeken door een comité bestaande uit vertegenwoordigers van elk lid van de Veiligheidsraad, dat ten laatste op 1 augustus aan de Veiligheidsraad moest rapporteren.

Zie ook[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 6 op de Engelstalige Wikisource.