Revision - Apocalypse II

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Revision - Apocalypse II
Regie Edwin Brienen
Producent Edwin Brienen
Scenario Edwin Brienen
Hoofdrollen Eva Dorrepaal
Clayton Nemrow
Jacob Dove Basker
Simon Werner
Sebastian Suba
Heike-Melba Fendel
Jacqueline Blouin
Valerie Renay
Natascha Bonnermann
Jens Kraßnig
Oliver Chesler
Muziek Vincent Koreman
Cinematografie Fabian Aust
Première 2010
Genre drama
horror
Speelduur 76 minuten
Taal Engels
Land VS
Duitsland
Nederland
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Revision – Apocalypse II (alternatief gespeld: Re: Vision - Apocalypse II) is een film uit 2009, geregisseerd en geschreven door Edwin Brienen. De film vierde première tijdens de 30ste editie van het Nederlands Film Festival in Utrecht in 2010. De film combineert drama met horror-elementen, en onderzoekt thema’s als globalisme, terrorisme en nieuwe wereldorde.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Een totalitaire maatschappij. Ex-model Traci (Eva Dorrepaal) verliest haar grip op de realiteit. Om haar spirituele leegte te vullen, sluit ze een pact met het kwaad onder aanvoering van haar echtgenoot Charlie (Clayton Nemrow). Hij manipuleert Traci tot het plegen van een moord en drijft haar in de waanzin. Een copulerende Christus brengt uiteindelijk verlossing en kondigt de 'dag des oordeels' aan.

Muziek[bewerken]

De soundtrackmuziek voor de film werd gemaakt door de Nederlandse producer Vincent Koreman. Ook worden vele songs van het 2005 album “Everything Must Destroyed” van Koreman’s band The House Of Destructo gebruikt. Bij een gelimiteerde, eerste oplage van de DVD-release werd een soundtrack—cd bijgesloten. Ook de New Yorker The Horrorist is te zien met het nummer "Sex Machine".

Kritiek[bewerken]

Journalist Niels Bakker schrijft in De Filmkrant van juni 2011 een lovende recensie over de film:
"Dat is typisch Brienen, om zo'n gruwelijke martelscène zonder pardon te laten overlopen in een haast melige grap. Misplaatst? Wanstaltig? Of is het grensoverschrijdend? En simpelweg geniaal? Eigenlijk klopt het allemaal een beetje, want revision is Kult met een grote K. Zo buitenissig en zwaar over-the-top, dat elke kwalificatie eigenlijk meteen de tegenovergestelde kwalificatie oproept. Brienen behoort daarmee tot een select groepje regisseurs: je kunt hem tegelijkertijd haten en van hem houden."
"Werkelijk alles kan en alles mag in zijn dolgedraaide universum, waarop niet alleen de toeschouwer, maar ook de inhabitanten hun grip verliezen."
"Brienen overtreedt niet alleen de grenzen van de goede smaak, hij laat zich ook niet in een hokje proppen. Voor arthouse mist Revision de verfijnde esthetiek, voor een ordinaire genrefilm de publieksbehaagzucht, voor een avant-gardistisch experiment het verheven intellectualisme. Het is niets van dat alles en toch ook weer allemaal wel."

Trivia[bewerken]

  • Het personage van Jacob Dove Basker (de man met de baard) is gebaseerd op een alter-ego van Vincent Koreman, Vince Destructo.
  • Revision - Apocalypse II werd in mei 2011 door Filmfreak Distributie uitgebracht op DVD.
  • In een op de DVD als extra toegevoegd interview, claimt Brienen te geloven dat 11 september een inside-job was.

Externe links[bewerken]