Rhuddlan Castle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rhuddlan Castle
FranceEnglandCard2 1072.jpg
Locatie Rhuddlan, Denbighshire, Wales
Coördinaten 53° 17′ NB, 3° 28′ WL
Algemeen
Kasteeltype Concentrisch kasteel
Bouwmateriaal Kalksteen
Eigenaar Cadw
Huidige functie Open voor het publiek
Gebouwd in 1277-1282
Gebouwd door James of St. George
Gesloopt in 1648
Herbouwd in - (ruïne)
Gebeurtenissen Welshe Oorlogen
Engelse Burgeroorlog
Website Cadw website
Rhuddlan Castle.jpg
Detailkaart
Rhuddlan Castle (Wales (hoofdbetekenis))
Rhuddlan Castle

Rhuddlan Castle (Welsh:Rhuddlan) is een kasteel in Rhuddlan, Denbighshire, Wales. Het is gebouwd in opdracht van Edward I in 1277 na de Eerste Welshe Oorlog.

Geschiedenis[bewerken]

In juli 1277, na het uitbreken van de Welshe Oorlog, verliet Edward I Chester en zette een post op in Flint. Daar werd direct begonnen met de bouw van Flint Castle. Met hulp van 25 schepen van de Cinque Ports vloot rukte het leger op langs de kust en in augustus bereikte Edward I Rhuddlan. Drie maanden later werd Rhuddlan afgestaan aan de Engelse Kroon na het Verdrag van Aberconwy tussen Llywelyn ap Gruffydd en Edward I.

Na dit verdrag werd begonnen met de bouw van het kasteel. In eerste instantie onder leiding van Meester Bertram, maar dit werd al snel overgedragen aan James of St. George.

Elizabeth, de achtste dochter van Edward I, is in Rhuddlan geboren in 1282, hetzelfde jaar dat het kasteel voltooid was. Twee jaar daar werd het Verdrag van Rhuddlan hier getekend na de overwinning van Edward I op Llywelyn ap Gruffydden.

In 1294 viel Madog ap Llywelyn het kasteel aan, maar kon het niet veroveren. In 1400 probeerde Owain Glyndŵr het kasteel te veroveren. Hierbij raakte de stad zwaar beschadigd, maar het kasteel werd niet veroverd. Hierna raakte het kasteel langzaam in verval en verloor het aan belang.

In de Engelse burgeroorlog speelde het nog een kleine rol. De koningsgezinde Cavaliers bezetten het kasteel, maar een belegering in 1646 door het parlementaire leger, de Roundheads, maakte hier een eind aan. Hierna vernielden de Roundheads het kasteel in 1648 om verder gebruik tegen te gaan.

Cadw[bewerken]

Tegenwoordig wordt het kasteel beheerd door Cadw, een Welshe overheidsorganisatie met de missie om historische gebouwen in Wales te behouden en te promoten.

Externe links[bewerken]