Richard Baseleer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Richard Baseleer (Antwerpen, 30 maart 1867Genève, 20 februari 1951) was een Belgisch kunstschilder, aquarellist en etser.

Baseleer werd opgeleid door zijn vader, die eveneens etser en lithograaf was. Hij bezocht tevens, zij het korte tijd, de Antwerpse Academie onder Charles Verlat en Eugeen Joors. Van 1926 tot 1936 was hij professor aan het Nationaal Hoger Instituut te Antwerpen.

Baseleer verbleef enige tijd in Venetië en Parijs. In Parijs werd hij beïnvloed door het plein-airisme en het opkomend impressionisme. Terug in België vestigde hij zich in 1899 in Antwerpen en uiteindelijk, in 1936, in Kalmthout, waar hij zich opnieuw toelegde op het schilderen van landschappen.

Hij vervaardigde figuren, portretten en taferelen van stadsgezichten, maar werd vooral befaamd om zijn marines en riviergezichten. Dat laatste leverde hem de bijnaam op van 'schilder van de Beneden-Schelde'.

Hij schilderde de havens van Antwerpen en van Venetië. Dezelfde onderwerpen verwerkte hij ook in pasteltekeningen en aquarellen.

Richard Baseleer was lid van de Antwerpse kunstkringen verenigingen van beeldend kunstenaars Als ik Kan en stichtend lid van Eenigen en in 1905 medestichter van Kunst van Heden. Hij was eveneens lid van de Société Royale Belge des Aquarellistes.

Men vindt werk van hem terug in musea in Antwerpen en Brussel.


Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  • P. Piron, De Belgische beeldende kunstenaars uit de 19de en 20ste eeuw (2 delen); uitgeverij Art in Belgium (1999), ISBN 90-76676-01-1

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]