Naar inhoud springen

Richard Bright

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Richard Bright
Richard Bright
Algemene informatie
Volledige naam Richard James Bright
Geboren 28 juni 1937
Overleden 18 februari 2006
Land Verenigde Staten
Werk
Pseudoniem Eddie Gambino, Richard Wright
Jaren actief 1957–2006
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Richard James Bright (Brooklyn, New York, 28 juni 1937Manhattan, New York, 18 februari 2006) was een Amerikaans acteur. Bright speelde voornamelijk kalme, bedreigende karakterrollen, en werd bekend door zijn vertolking van Al Neri in de The Godfather-trilogie.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Bright was de zoon van Ernest en Matilda Bright, de jongste van vier broers. Hij begon zijn carrière op achttienjarige leeftijd met live televisieshows op Manhattan. Hij maakte zijn filmdebuut in Odds Against Tomorrow uit 1959.

Bright was een volleerd theateracteur, zowel op Broadway als in regionale theaters. Hij was onder andere te zien in Short Eyes en The Basic Training of Pavlo Hummel. In 1965 was hij te zien in Michael McClures controversiële stuk The Beard. Na afloop van een opvoering in San Francisco werden hij en zijn co-ster, actrice Billie Dixon, gearresteerd voor het uiten van obsceniteiten en het plegen van ontuchtige handelingen in een publieke ruimte. De ACLU nam de zaak aan, die een beroep deed op het eerste amendement van de grondwet, die de vrijheid van meningsuiting beschermt. De beschuldigingen werden uiteindelijk verworpen.

Begin jaren zeventig kreeg hij bijrollen in enkele grote films, waaronder The Panic in Needle Park (1971), tegenover Al Pacino, en The Getaway (1972), waarin hij een oplichter speelde die Ali MacGraw bedroog. In 1972 speelde hij Al Neri, de bodyguard van Michael Corleone (een rol van Al Pacino) in The Godfather. Hij zou de rol opnieuw spelen in de twee vervolgen uit 1974 en 1990. Later werd hij voornamelijk gecast als misdadiger of politieagent. Zo was hij te zien in Sergio Leones Once Upon a Time in America (1984), maar ook in dramaseries als Hill Street Blues, Law & Order, Third Watch, Oz en The Sopranos.

Op 18 februari 2006 werd hij aangereden en gedood door een bus in Upper West Side op Manhattan, terwijl hij op weg was naar een van zijn favoriete restaurants. De buschauffeur had niets in de gaten en reed door. Er werd geen aanklacht ingediend.

Bright was driemaal getrouwd. Op het moment van overlijden was hij sinds 1977 gehuwd met actrice Rutanya Alda. Hij had een zoon en dochter.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]