Richelieu (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kaart met de waterscheiding Champlainmeer- Richelieu

De Richelieu is een rivier in Quebec, Canada. Zij vloeit van het Champlainmeer ong. 171 km (106 mijl) noordwaarts en komt uit in de Saint Lawrencerivier in Sorel. De Richelieurivier heeft een stroomgebied van 23.400 km2 (9035 mijl2), waarvan 19.600 km2 (7570 mijl2) in de Verenigde Staten, en een gemiddelde stroming van 330 m3/s (430 yd3/s). St. Jean, Chambly en Sorel zijn de belangrijkste plaatsen langs de rivier.

De Franse ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain was de eerste Europeaan om de monding van de rivier te bereiken in 1609. De Richelieu was al een belangrijke verbindingsweg voor de Irokezen en werd dat ook voor de Franse handelaars.

Langsheen de Richelieu werden verschillende forten gebouwd: Fort Richelieu bij de monding, Fort Saint-Louis (of Chambly), Fort Sainte-Thérese en Fort Saint- Jean onderweg en Fort Sainte-Anne op het Isle La Motte in het Champlainmeer bij de bron. In sommige vroege dagboeken en kaarten wordt de benedenloop aangeduid als de Sorel. De rivier wordt ook de Irokezenrivier genoemd. De naam "Richelieu" komt van Fort Richelieu, op zijn beurt genoemd naar kardinaal de Richelieu (1585-1642).

Door het kanaal van Chambly te gebruiken, kunnen de boten de watervallen van Saint-Jean-sur-Richelieu en Chambly vermijden. Het Champlainkanaal en het Champlainmeer vormen het Amerikaanse deel van de "Lakes to Locks"-passage, die verbinding geeft met de Hudsonrivier en de scheepvaart mogelijk maakt langs de Richelieu tussen de Saint Lawrencerivier en New York City en het Eriekanaal.

Referenties[bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is (gedeeltelijk) vertaald vanaf de Engelstalige Wikipedia, die onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.