Naar inhoud springen

Saint-Jean-sur-Richelieu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Saint-Jean-sur-Richelieu
Plaats in Canada Vlag van Canada
Saint-Jean-sur-Richelieu (Quebec)
Saint-Jean-sur-Richelieu
Situering
Provincie Quebec
Coördinaten 45° 18′ NB, 73° 15′ WL
Algemeen
Inwoners
(2006)
85.000
Foto's
Centrum van Saint Jean sur Richelieu
Centrum van Saint Jean sur Richelieu
Portaal  Portaalicoon   Canada

Saint-Jean-sur-Richelieu is een stad (ville) in Canada in de provincie Quebec, 40 kilometer ten zuidoosten van Montreal aan de rivier de Richelieu. De stad maakt deel uit van de administratieve regio Montérégie en heeft ruim 85.000 inwoners (2006), waarvan 95 procent Franstalig is. Saint-Jean wordt soms tot de agglomeratie van Montreal gerekend.

Saint-Jean-sur-Richelieu heeft vanouds een militaire functie en heeft nog steeds een garnizoen. Het fort Saint-Jean, waaraan de plaats zijn naam te danken heeft, is tegenwoordig ingericht als museum. De stad is ook zetel van het rooms-katholieke bisdom Saint-Jean-Longueuil. Er wordt jaarlijks een internationale luchtballonwedstrijd gehouden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van Saint-Jean-sur-Richelieu gaat terug tot 1666, toen het fort Saint-Jean gebouwd werd om de kolonie Nieuw-Frankrijk en de stad Montreal te beschermen tegen de Irokezen en de Engelse kolonisten in het zuiden. In het begin van de negentiende eeuw vestigden zich hier Amerikaanse loyalisten, die de stad tot Dorchester omdoopten ter ere van generaal Lord Dorchester. In 1836 werd de eerste spoorweg in Canada aangelegd van Saint-Jean-sur-Richelieu naar La Prairie bij Montreal. In 1843 volgde de opening van het kanaal Chambly. De stad kon zich daardoor ontwikkelen tot een industrieel centrum, waar de fabricage van aardewerk domineerde.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]