Rie Beisenherz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rie Beisenherz
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke informatie
Volledige naam Maria Martha Beisenherz
Geboortedatum 8 september 1901
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensdatum 12 april 1992
Overlijdensplaats Bussum
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Sportieve informatie
Discipline zwemmen
Club ADZ
Olympische Spelen 1920
Portaal  Portaalicoon   Sport

Maria Martha (Rie) Beisenherz (Amsterdam, 8 september 1901Bussum, 12 april 1992) was een Nederlands zwemster.

Zij was een pionier van het dameszwemmen. Haar vader, de kruidenier Louis Beisenherz, was een amateurwielrenner en goed bevriend met Jaap Eden. Toen zij als dertienjarige lid wilde worden van de zwemclub HDZ werd zij afgewezen omdat zij te jong werd geacht. Daarom richtte zij, met een aantal andere zwemsters, de Amsterdamsche Dames Zwemclub (ADZ) op.

Beisenherz vertegenwoordigde Nederland eenmaal bij de Olympische Spelen: 'Antwerpen 1920'. Zij was Nederlands eerste vrouwelijke deelnemer ooit aan de moderne Olympische Spelen. In de Belgische havenstad werd een begin gemaakt met het vrouwenzwemmen, en Beisenherz werd in 1920 dan ook Nederlands eerste olympische zwemster. Zij kwam uit op de 100 meter vrije slag en reikte in Antwerpen op dit nummer tot de halve finales, met een tijd van 1.22,6.

Beisenherz maakte bij de vijfde (moderne) Olympische Spelen deel uit van een vierkoppige Nederlandse selectie, die verder bestond uit Ko Korsten (100 meter vrije slag), Jean van Silfhout (eveneens 100 meter vrije slag) en Cor Zegger (1500 meter vrije slag). Opmerkelijk: in Antwerpen bedroeg de baanlengte niet 50 meter, zoals in later jaren, maar 100 meter. Bovendien werd er gestart vanuit het water.

In Heerhugowaard is een straat naar haar vernoemd, Rie Beisenherzland.