Riedel (drankenfabrikant)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Riedel is een in Ede gevestigde drankenfabrikant. Het maakt als FrieslandCampina Riedel B.V. deel uit van FrieslandCampina. Riedel produceert Appelsientje, CoolBest, DubbelFrisss, Extran en Taksi. De fabriek is gevestigd in Ede vanwege de goede kwaliteit van het drink- en grondwater.

Geschiedenis[bewerken]

Riedel is sinds 1879 actief in de productie van mineraalwaters, vruchtenlimonades en vruchtendranken.[1] Riedel was ook de naam van een voormalig frisdrankmerk (sinas), rond 1953 geïntroduceerd in een grote literfles. In 1973 introduceerde het bedrijf onder het merk Appelsientje zijn eerste vruchtensappen verpakt in kartonnen pakken.[1] Taksi kwam in 1985 op de markt. In 1995 volgde CoolBest, het eerste gekoelde vruchtensap in Nederland, en DubbelFrisss in 1996.

Begin 2017 maakte het moederbedrijf bekend het bedrijf te willen verkopen.[1] In augustus werd bekend dat Riedel wordt overgenomen door Standard Investment.[2] Over de overnamesom zijn geen mededelingen gedaan. Standard Investment is een Amsterdamse investeringsmaatschappij die zich richt op kleine en middelgrote bedrijven in Nederland en België en heeft onder meer belangen in Dutch Bakery en in de Nederlandse tak van fastfoodketen Burger King.[2]

Activiteiten[bewerken]

Riedel is in Nederland marktleider op het gebied van vruchtensappen en vruchtendranken en realiseert hiermee een jaaromzet van 125 miljoen euro. Het bedrijf telt ongeveer 200 medewerkers.[1]

Merken en assortiment[bewerken]

Riedel is met name bekend van een serie vruchtensappen, die elk onder een eigen kenmerkende naam werden verkocht. Binnen deze serie werden regelmatig nieuwe varianten geïntroduceerd en reeds bestaande varianten uit productie genomen. Oorspronkelijk werd de merknaam Appelsientje voorzien van een eenvoudige toevoeging om het soort sap aan te duiden, zoals Appelsientje Appel. In 2006 heeft Riedel echter gedeeltelijk de oude merknamen weer van stal gehaald. Zo werd Appelsientje Appel omgedoopt tot Appelsientje Goudappel. In 2012 is het assortiment uitgebreid met een serie frisdranken, onder de naam Appelsientje Sprankelfruit.

CoolBest is een reeks vruchtensappen die zich kenmerkt doordat het sap tijdens productie, transport en bij de verkoop voortdurend gekoeld wordt.

Externe links[bewerken]