Rijsels-Vlaanderen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Historische regressie van het Vlaams in het uiterste zuidwesten

Rijsels-Vlaanderen (Frans: La Flandre lilloise) was een Franstalig deel van het oude graafschap Vlaanderen, de steden en kasselrijen Rijsel (Lille), Douai en Orchies. De streek ligt nu in Frankrijk.

Toch is het niet hetzelfde als Frans-Vlaanderen, dat ook oorspronkelijk Nederlandstalige gebieden bevat. Het is een deel van Romaans-Vlaanderen, het Franstalig deel van het graafschap Vlaanderen. In het Frans sprak men van la Flandre romane of la Flandre gallicante, soms foutief vertaald als Flandre-wallonne of Waals-Vlaanderen. De taal was (is) er niet het Waals maar het Picardisch en het Frans.[1]

Rijsels-Vlaanderen gedroeg zich soms als een zelfstandige provincie van de Nederlanden. Zo nam het deel aan de Unie van Atrecht, terwijl de rest van Vlaanderen deelnam aan de Unie van Utrecht. Later werd het het centrum van de grotere Franse provincie Flandre, die vervolgens het Franse Noorderdepartement werd.

De stad Rijsel affirmeert zich uitdrukkelijk als "Vlaams", bijvoorbeeld in de naam van het centraal gelegen station Lille Flandres.

Noot[bewerken]

  1. Zie Ryckeboer, H. 2002 (zie literatuuropgave), kaartje op p. 23.

Literatuur[bewerken]

  • Ryckeboer, H. 2002. 'Dutch/Flemish in the North of France'. In: J. Treffers-Daller & R. Willemyns, Language Contact at the Romance-Germanic Language Border, Clevedon: Multilingual Matters, pp. 22-35. Gedeeltelijk online: [1]

Zie ook[bewerken]