Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hannes (overleg | bijdragen) op 21 mei 2007 om 23:32. (interwiki fr:)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
ligging van vliegveld Schiphol t.o.v. de ringvaart

De Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder is de ruim 60 kilometer lange ringvaart die rondom de Haarlemmermeerpolder loopt.

In 1839 is begonnen met graven door duizenden arbeidkrachten. De vaart is gegraven door het oude land, langs het toenmalige meer. Er werd zoveel mogelijk de bestaande kustlijn gevolgd, maar op drie plaatsen, Vijfhuizen, Lisserbroek en Huigsloot, werden bestaande landtongen doorgraven die zodoende later bij de Haarlemmermeer kwamen.

In 1845 waren de werkzaamheden voltooid en kon begonnen worden met de droogmaking. De Ringvaart behoort tot de boezem van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Tussen De Nieuwe Meer in Amsterdam en Leimuiden vormt de Ringvaart een onderdeel van de scheepvaartverbinding tussen Amsterdam, Gouda en Rotterdam.

De A4 kruist de Ringvaart ten oosten van de Kagerplassen door middel van het Aquaduct Ringvaart Haarlemmermeer. Hiernaast is inmiddels een tweede aquaduct gebouwd voor de in aanleg zijnde Hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Rotterdam.