Rino Fisichella

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rino Fisichella
Rino Fisichella
Aartsbisschop van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen van een aartsbisschop
Geboren 25 augustus 1951
Plaats Codogno
Wijdingen
Priester 13 maart 1976
Bisschop 12 september 1998
Kerkelijke carrière
1998-2002 hulpbisschop van Rome
2002-2008 rector van de pauselijke Lateraanse Universiteit
2008-2010 president van de pauselijke Academie voor het Leven
2010-2022 president van de pauselijke Raad voor de Bevordering van de Nieuwe Evangelisatie
2022-heden pro-prefect van de eerste afdeling van de dicasterie voor Evangelisatie
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Salvatore Rino Fisichella (Codogno, 25 augustus 1951) is een Italiaans geestelijke en aartsbisschop van de Rooms-Katholieke Kerk.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Fisichella werd op 13 maart 1976 door Ugo kardinaal Poletti priester gewijd. In 1980 promoveerde aan de Pauselijke Lateraanse Universiteit op een proefschrift over het werk van Hans Urs von Balthasar. Hij doceerde vervolgens aan de Pauselijke Gregoriaanse Universiteit, en aan zijn alma mater, van welke universiteit hij in 2002 rector magnificus werd.

Op 3 juli 1998 werd Fisichella benoemd tot hulpbisschop van het bisdom Rome en tot titulair bisschop van Vicohabentia; zijn bisschopswijding vond plaats op 12 september 1998 door Camillo Ruini, kardinaal-vicaris van Rome. Fisichella leidde verschillende diocesane commissies en was ook betrokken bij het werk van de Congregatie voor de Geloofsleer en de Congregatie voor de Heilig- en Zaligsprekingsprocessen. Hij was vermoedelijk een van de co-auteurs van de encycliek Fides et Ratio van paus Johannes Paulus II.

In juni 2008 promoveerde paus Benedictus XVI hem tot titulair aartsbisschop, waarbij zijn bisdom - pro hac vice - tot aartsbisdom werd verheven. Bij dezelfde gelegenheid werd hij benoemd tot president van de Pauselijke Academie voor het Leven. Meteen verzette hij zich tegen de nieuwe euthanasiewetgeving in Luxemburg, een wet die de Luxemburgse groothertog Hendrik vervolgens weigerde te tekenen. Ook keerde hij zich tegen het pro choice standpunt inzake abortus van Barack Obama.

Op 30 juni 2010 werd Fisichella benoemd tot president van de nieuwe pauselijke Raad voor de Bevordering van de Nieuwe Evangelisatie.[1] Bij de Academie voor het leven werd hij opgevolgd door Ignacio Carrasco de Paula.

Op 5 juni 2022 werd bij de invoering van de apostolische constitutie Praedicate Evangelium de structuur van de Romeinse Curie gewijzigd. De pauselijke Raad voor de Bevordering van de Nieuwe Evangelisatie werd opgenomen in de dicasterie voor Evangelisatie. Fisichella werd benoemd tot pro-prefect van de eerste afdeling (Fundamentele Kwesties van de Evangelisatie in de Wereld) van deze dicasterie.