Pauselijke Academie voor het Leven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Pauselijke Academie voor het Leven is een onderdeel van de Romeinse Curie en werd door Paus Johannes Paulus II opgericht op 11 februari 1994 door middel van het Motu proprio Vitae Mysterium.

De voornaamste doelstelling van deze academie is de studie, informatieverspreiding en opleiding aangaande de belangrijkste problemen uit de biomedische wetenschappen en de rechtspraak in verband met de verdediging van het leven in het licht van de christelijke moraal en de leer van het Kerkelijk Magisterium.

Sinds de dood van haar eerste president, Professor Jérôme Lejeune in april 1994, stond de academie tot 2005 onder leiding van de Chileense Dr. Juan de Dios Vial Correa. Van 2005 tot 2008 was Mgr. Elio Sgreccia, die tevens secretaris geweest is van de Pauselijke Raad voor het Gezin, president. Tussen 2008 en 2010 was Mgr. Rino Fisichella president van de raad.[1] Sinds 30 juni 2010 wordt het presidentschap vervuld door Ignacio Carrasco de Paula.

Ignacio Carrasco de Paula wordt bijgestaan door de vicepresident Mgr. Jean Laffitte en een raad van bestuur die bestaat uit vijf academici, benoemd door de paus.

De zeventig leden van de academie worden aangesteld door de paus. Het zijn academici uit de verschillende takken van de biomedische wetenschappen en personen die begaan zijn met de verdediging van het leven. Er zijn ook drie 'ad honorem'-leden en leden die deelnemen via correspondentie.

De raad van bestuur stelt een secretaris aan die, onder leiding van de president, de organisatie van het werk van de academie waarneemt.

Belgische en Nederlandse leden[bewerken]

In augustus 2004 werd mgr. Eijk, destijds bisschop van het bisdom Groningen, die tevens arts en ethicus is, benoemd tot lid van de academie. Daarvoor was hij al corresponderend lid. In maart 2005 werd hij tevens tot bestuurslid benoemd.

Ook de Oostendse arts Philippe Schepens is een bestuurslid van de academie.

Publicaties[bewerken]

De academie publiceerde onder andere de volgende documenten :

Externe links[bewerken]