Robert Kranenborg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Robert Kranenborg
Afbeelding gewenst
Volledige naam Robert Kranenborg
Geboren 12 oktober 1950
Origine Nederland
Beroep Televisiekok
Bekend van Over de Kook
Topchef
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

Robert Kranenborg (Amersfoort, 12 oktober 1950) is een Nederlandse chef-kok die bij La Rive in het Amsterdamse Amstel Hotel twee Michelinsterren behaalde. Hij maakte daarnaast deel uit van televisieprogramma's als Over de Kook, Topchef, The Taste en Masterchef Holland.

Biografie[bewerken]

Chef-kok[bewerken]

Kranenborg begon zijn carrière bij schouwburgrestaurant Orpheus in Apeldoorn. Hij kwam in aanraking met haute cuisine bij De Witte (één Michelinster) in Amersfoort, dat geleid werd door Ernst Hastrich, een van de oprichters van de Alliance Gastronomique Neerlandaise. Chef in die tijd was Willy Volkers, die kort daarvoor Nico Weijsenfeld had opgevolgd. Zijn volgende leerschool was L’Oustau de Baumanière (drie sterren) in Les Baux-de-Provence (Provence, Frankrijk). Hierna volgden nog Péniche Île-de-France in Parijs (een ster) en Le Grand Véfour (toen drie sterren), eveneens in Parijs, dat toen onder leiding stond van Raymond Oliver (de eerste televisiekok van Frankrijk in 1954).

In 1977 keerde Kranenborg terug naar Nederland, waar hij eerst als chef werkte bij restaurant De Echoput in Hoog Soeren, samen met chef Theus de Kok onder leiding van Jaap Klosse. Twee jaar later vertrok hij weer, deze keer naar Brussel, waar hij na het overlijden van chef Abel Bernard chef de cuisine werd van La Cravache d'Or (uiteindelijk twee sterren). Voorafgaand aan zijn gang naar La Rive in 1992 werkte Kranenborg vijf jaar als chef bij het Haagse restaurant Corona (eigendom van bierbrouwer Heineken), waar hij tussen 1988 en 1992 een Michelin-ster behaalde. Na zijn vertrek uit het Amstelhotel (april 2000), waar hij tussen 1997 en 2000 twee Michelinsterren had, deed hij samen met Amstel-maître John Vincke (en achter de schermen enkele geldschieters) een poging een restaurant met drie Michelinsterren te krijgen. Hun restaurant Vossius bleek te hoog gegrepen en was een kort leven beschoren, ook al had het in 2002 en 2003 een Michelin-ster. Het restaurant ging snel failliet en de inboedel werd verkocht. Kranenborg werd vervolgens een contract aangeboden als executive chef de cuisine bij het toen in aanbouw zijnde restaurant Le Cirque (onderdeel van het Circustheater in Scheveningen). Ook daar kreeg Kranenborg eind 2006 een ster van Michelin. Kranenborg werd aangesteld om dit restaurant op de culinaire kaart van Nederland te zetten en hij verliet Le Cirque op 1 november 2007. In november 2014 opende Kranenborg een hamburgerrestaurant in Amsterdam.

Kranenborg is voorzitter van de vakjury van de Nederlandse Bocuse d'Or.

Televisekok[bewerken]

Sinds 2009 is hij te zien in het RTL-programma Over de Kook, waar hij een week lang met amateurchefs kookt in een restaurant in Amsterdam. Tevens is hij sinds 2010 te zien in het RTL-programma Topchef, waarin hij samen met culinair deskundige Julius Jaspers de jury en presentatie voor zijn rekening neemt. Ook is hij sinds december 2010, samen met wisselende (soms internationale) koks, regelmatig te gast bij DWDD om een klassiek gerecht te presenteren dat (bijna) nergens meer op de kaart staat. In september 2013 was hij te zien in het veertiende seizoen van het RTL-programma Expeditie Robinson. Hij begon als geheim deelnemer vanaf aflevering 1, maar werd al snel na actieve deelname aan het spel geëlimineerd (aflevering vijf). Daarnaast was hij te zien in een Belgisch-Nederlandse coproductie The Taste als coach en jury samen met Herman den Blijker, Gert De Mangeleer en Wout Bru. Het SBS6-programma Masterchef is zijn meest recente programma.