Herman den Blijker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Herman den Blijker
Herman den Blijker.jpg
Volledige naam Herman den Blijker
Geboren 21 oktober 1958
Origine Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 2004-heden
Bekend van Herrie in de keuken!
Herman zoekt chef
Herman Helpt
Mijn Tent is Top
Hermans Helden
Herrie in het Hotel
Herrie in je huiskamer
Herrie aan de Horizon
Enkele reis paradijs
Hermans Kookeiland
Herrie XXL
Grillmasters
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Herman den Blijker (Rotterdam, 21 oktober 1958) is een Nederlandse chef-kok. Naast het runnen van zijn restaurants presenteert hij diverse televisieprogramma's zoals Herrie in de keuken! en Herman zoekt chef. Ook publiceerde hij in juni 2006 zijn eerste kookboek, genaamd Herrie in de keuken!.

Levensloop[bewerken]

Toen Den Bijker 19 jaar oud was vertrok hij naar Frankrijk, waar hij drie jaar lang cursussen volgde en de basis van het koken leerde. In 1989 ontmoette hij zijn latere zakenpartner David Crouwel bij een wijnproeverij. In die tijd leidde Den Blijker een vrij onregelmatig leven, waarin hij in meerdere keukens voor korte tijd actief was. In 1992 trachtte hij samen met een compagnon tevergeefs zijn eerste eigen zaak in Scheveningen op te zetten.

Succes op culinair gebied begon in 1993, toen hij in Dordrecht met Crouwel aan de praat raakte over een op te richten eigen zaak. Na enige ontmoetingen wist Crouwel Den Blijker over te halen om de plannen te concretiseren. In juli 1993 openden ze hun eerste restaurant. Het heette De Engel en was gevestigd aan de Eendrachtsweg in Rotterdam. In het begin had het duo de grootste moeite de zaak draaiende te houden en dreigde er zelfs een faillissement. Uiteindelijk ontving het etablissement in 1997 een Michelinster die in 2002 weer werd ingetrokken.

Den Blijker is getrouwd en sinds 11 juli 2008 vader van een zoon.[1]

Restaurants[bewerken]

Den Blijker is met zakenpartner David Crouwel oprichter en eigenaar van de restaurants De Engel (1993), De Jachtclub Hillegersberg, Zeezout, Rosso, Las Palmas (2007), Hofstede Meerzigt (2007) en Herrie (2006). De restaurants Foody's en Groot Paardenburg werden in 2007 verkocht en ook Zeezout werd verkocht.[2] Crouwel verklaarde dat "slechts een aantal restaurants" eigendom zal blijven van het duo. Ze willen zich meer gaan bezighouden met tv-activiteiten.

Programma's[bewerken]

  • De Engel & Het Paard

Het project Groot Paardenburg werd door de Nederlandse televisiezender RTL 5 in een docusoap uitgezonden onder de naam De Engel & Het Paard.

Den Blijker bleek zo populair dat de zender Yorin Den Blijker wist te strikken voor een nieuw programma genaamd Herrie in de keuken!. Dit programma is de Nederlandse versie van de Britse televisieformule Kitchen Nightmares, in Nederland uitgezonden onder de titel Gordon Ramsay: Oorlog in de keuken!. In het programma tracht Den Blijker noodlijdende collega's uit het hele land in één week te helpen door hun volledige restaurant te renoveren. Crouwel assisteert Den Blijker in veel gevallen.

In 2006 verscheen Den Blijker in een nieuw programma op RTL 5, genaamd Herman zoekt chef. Net als Herrie in de keuken! was ook dit programma gebaseerd op een format van Ramsay. Het programma was een kruising tussen een talentenjacht en een verbouwingsprogramma. Den Blijker ging samen met Crouwel op zoek naar een chef-kok voor het nieuwe restaurant Herrie dat hij 'in het hol van leeuw' (hartje Amsterdam) wilde openen. Na iedere uitzending vielen één of twee kandidaten af; de uiteindelijke winnaar trad in dienst van Den Blijker. Onderwijl werd ook het restaurant nog intensief verbouwd. Winnaar Lars Litz, vertrok wegens persoonlijke omstandigheden al twee maanden na de opening naar Den Blijkers restaurant De Engel.

Den Blijker en RTL Nederland sloten in 2006 een overeenkomst, waardoor de televisiekok en zijn compagnon tot en met 2008 te zien zouden zijn bij RTL. In het najaar van 2006 werd Herman Helpt uitgezonden. Hierin kreeg Den Blijker in elke aflevering de opdracht om in een voor hem onbekende keuken aan de slag te gaan. Hij moest met de aanwezige middelen en mogelijkheden de mensen ter plaatse genoeg inspiratie, tips en handvatten geven om elke dag een gevarieerde, gezonde en goed bereide maaltijd op tafel te krijgen.

  • Kerst zonder Herrie

Net voor kerst 2006 kwam Den Blijker met een nieuw 3-delig programma waarin het bereiden van een kerstdiner centraal stond. Hiertoe bezocht Den Blijker achtereenvolgens Lapland, Schotland en New York. Het programma werd in 2007 herhaald.

In januari 2007 verscheen alweer het zesde programma, genaamd Mijn Tent is Top (ook wel aangekondigd als Doorbijten en Afserveren). Dit programma had het format van een afvalrace, waarin de winnaars uiteindelijk een geldbedrag van € 300.000,- konden winnen. Winnaars waren Sven en Geertje van 'Coquille', gelegen aan de Markt in Den Bosch. Zij wonnen met een overgrote meerderheid van de stemmen.

Na Mijn Tent is Top lag er alweer een nieuw programma voor de chef-kok op de planken. Vanaf mei 2007 volgde RTL 5 Den Blijker en Crouwel bij het opzetten van het nieuwe visrestaurant Las Palmas in Rotterdam. Het programma liet niet alleen de verbouwingsperikelen zien, maar ook hoe de koks werden klaargestoomd voor wat hét visrestaurant van Nederland moest worden. Ze streden voor een baan als chef-kok en de winnaar werd bekendgemaakt bij de officiële opening van het nieuwe visrestaurant op 26 juni . Tijdens deze zoektocht had Den Blijker wel vaak twijfels over of de deelnemers wel geschikt genoeg zouden zijn voor zijn visrestaurant. Producent was Endemol.

In het najaar van 2007 kwam Den Blijker met een nieuwe serie, genaamd Herrie in het Hotel. In dit programma hielp hij noodlijdende hotels uit binnen- en buitenland. Hij kreeg hierbij hulp van hotelgoeroe Willem Reimers, de oud-manager van het Amsterdamse hotel The Grand. Den Blijker en Reimers namen in een week het hotel en de keuken onder handen.

In september 2008 begon Den Blijker met een nieuwe serie, genaamd Herrie aan de Horizon, te zien op RTL 4. Den Blijker ging hierin op zoek naar de beste hobbykok van Nederland. Op de Middellandse Zee aan boord van de MS Rotterdam VI vond tijdens een cruise een ware culinaire zeeslag plaats tussen negen geselecteerde hobbykoks. In elke haven, maar ook aan boord, werden door de culinaire talenten verschillende kookopdrachten uitgevoerd. Elke aflevering moest een kandidaat zijn koffers pakken en het schip verlaten. Tot de beste hobbykok was gevonden.

In september 2009 begon Herrie Gezocht, te zien op RTL 4 waarin horecaondernemers, die daar normaal absoluut geen tijd voor hebben, op vakantie werden gestuurd. Den Blijker nam, zoals hij dat zelf noemt, als "vakantiehulp" de zaak over. In de tussentijd voerde hij wat veranderingen door.

In Herrie Met Sterren zetten tien bekende Nederlanders zich in voor het Leger des Heils. Onder leiding van Herman den Blijker en gastheer Winston Gerschtanowitz moesten de sterren in twee dagen een perfect galadiner bereiden voor negentig gasten. Deelnemers waren: Connie Breukhoven, Jeroen van der Boom, Edsilia Rombley, Nick en Simon, Lieke van Lexmond, Jeroen Nieuwenhuize, Lenette van Dongen, Robert ten Brink en Quinty Trustfull. De eerste aflevering werd op 15 december 2009 uitgezonden en de tweede en laatste op 22 december 2009.

In Enkele reis paradijs was Den Blijker op zoek naar een nieuwe chef-kok voor het nieuwe restaurant van 'Beach & lounge resort Papagayo' op Curaçao.

In Herrie in je huiskamer bouwden twee stellen, in drie dagen, hun huiskamer om tot restaurant. Onbekende gasten kwamen eten. Ze bepaalden zelf hoeveel ze betaalden voor het eten en de service. De winnaar was het stel met het meeste geld. De winnaar kreeg de opbrengst van beide 'restaurants'. De eerste aflevering werd uitgezonden op 6 april 2010.

In 2010 was Hermans Kookeiland te zien op RTL 4. In Hermans Kookeiland streden vijf duo's om dezelfde (voor hun) ultieme droom te verwezenlijken: wonen en werken in Nieuw-Zeeland.

Herrie XXL werd in 2011 uitgezonden op RTL 4. In Herrie XXL streden er in elke aflevering twee restaurants tegen elkaar. Uiteindelijk wint één restaurant 25.000 euro.

In Herman's restaurant school krijgen 10 werklozen de kans om in een nieuw te openen restaurant te komen werken. Hiervoor moeten ze eerst de lessen doorstaan die gegeven worden door verschillende professionals. Het uiteindelijke doel is om het nieuwe restaurant in Rotterdam te laten draaien met alle kandidaten.

In Herman gaat ver helpt Den Blijker Nederlandse eigenaars van hotels en restaurants in heel Europa. Samen met familie en vrienden van de betreffende horeca-ondernemers gaat Herman aan de slag om het tij te keren en de zaak weer op de rails te krijgen.

In 2013 was Den Blijker samen met Robert Kranenborg, Gert De Mangeleer en Wout Bru in de kookwedstrijd The Taste waar hij de rol als coach en jury op zich nam.

Is een culinair reisprogramma waarin Den Blijker en Martijn Krabbé samen op reis gaan en eten wat ze tegenkomen.

Herman gaat samen met Willem Reimers (Meneer Reimers) Naar Hotel Spaander om daar het nodige te verbeteren.

In Grillmasters beoordeelt Den Blijker de gerechten van de deelnemers samen met topkok Jord Althuizen. De presentatie ligt in handen van Martijn Krabbé.

Palazzo[bewerken]

In het najaar van 2009 werd Den Blijker verantwoordelijk voor het culinaire gedeelte van dinnershow Palazzo. Per eind oktober 2009 bereidde hij 5 maanden lang de gerechten in het Palazzo theater, een concept waarin komedie, illusie, zang, dans en acrobatiek, gecombineerd werden met Den Blijkers gerechten. Den Blijker loste in het 6e seizoen collega kok Ron Blaauw af die gedurende de eerste vijf edities de leiding had over de keuken. Ook in 2010 had Den Blijker de leiding over de keuken van Palazzo. In april 2011 werd hij opgevolgd door chef Robert Kranenborg.

Boeken[bewerken]

  • Herrie in de keuken!, door Herman den Blijker en Jaap van Rijn. Verschenen in het voorjaar van 2006. Het boek geeft niet alleen een kijkje achter de coulissen, maar biedt tevens ruim dertig recepten waarmee de restaurants aan de slag zijn gegaan ISBN 9789059561649.
  • Herman, Kijken, voelen, ruiken, proeven, koken en eten, door Herman den Blijker. Dit is zijn tweede boek, verschenen in het najaar van 2007. In dit boek neemt hij de lezer mee naar New York, Wanneperveen, Marseille, Colijnsplaat, Italië, de Champagne en Bourgogne. In dit boek leert hij de lezer te kijken, knijpen, voelen, ruiken, proeven, koken en eten.
  • In 2008 verscheen Herman Dichtbij. En soms ver weg (Kosmos Uitgevers) met teksten van Den Blijker, 'opgetekend door Jaap van Rijn' en met foto's van Paul de Graaff. In dit boek bespreekt Herman gerechten die gemaakt zijn met 'goede lokale seizoensproducten' van leveranciers dicht bij de kok. 'De meeste mensen die in dit boek aan het woord komen, verkopen hun spullen aan huis, via markten en in een paar winkels'.

Films[bewerken]

Den Blijker heeft ook een stem ingesproken voor de film Ratatouille waarin hij een aantal overige stemmen doet.

Externe links[bewerken]