Roberta Pinotti

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Roberta Pinotti
Pinotti in 2014
Geboren 20 mei 1961
Geboorteplaats Genua
Land Italië
Functie Minister van Defensie
Sinds 2014
Voorganger Mario Mauro
Partij Democratische Partij
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Roberta Pinotti (Genua, 20 mei 1961) is een Italiaans politicus. Ze klom in de politiek op via het lokale kader. Daarna bekleedde ze enkele posities op het gebied van defensie die tot dan altijd door mannen waren bezet. Vanaf 2013 was ze staatssecretaris en vervolgens sinds 2014 minister van het Ministerie van Defensie.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Pinotti behaalde een universitaire graad in geesteswetenschappen en werd daarna lerares in het middelbaar onderwijs. Aan het begin van de jaren negentig begon ze haar politieke loopbaan bij de Italiaanse Communistische Partij.[1] Na de val van het communisme werd haar partij ontmanteld en sloot ze zich aan bij de Democratische Partij.

Aanvankelijk bekleedde ze enkele posten voor de provincie Genua en van 1993 tot 1997 was ze portefeuillehouder (cancelliere) voor onderwijs, jeugd en sociaal beleid. Van 1999 tot 2011 was ze portefeuillehouder van de provincie Genua.

In mei 2001 werd ze gekozen in de kamer van afgevaardigden, waarna haar mandaat in 2006 werd verlengd terwijl ze dat jaar ook werd gekozen tot eerste vrouwelijke voorzitter van de defensiecommissie van deze kamer.

Naast het Italiaans, beheerst ze het Frans en Spaans. In 2008 werd ze onderscheiden met de opname in het Franse Légion d'honneur.

Van 2008 tot 2013 was ze afgevaardigde voor Ligurië in de landelijke senaat en sinds 2010 vicevoorzitter van de senaatscommissie voor defensie. Tijdens deze laatste functie was ze verantwoordelijk voor de hervormingen van de militaire gedragscodes en de verbanning van clusterbommen uit het Italiaanse militaire arsenaal.

Op 3 mei 2013 werd ze benoemd tot staatssecretaris van defensie en op 22 februari 2014 volgde ze Mario Mauro op als minister van defensie.

Tijdens haar ministerschap trad Italië toe tot de European Air Transport Command, een Europese samenwerking van op dat moment zeven militaire luchttransportvloten.[2] In februari 2014 dreigde ze met militaire actie in Libië indien de diplomatie faalt de extremistische beweging Islamitische Staat in dat land een halt toe te roepen.[3]