Democratische Partij (Italië)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Democratische Partij
Logo
Personen
Secretaris Nicola Zingaretti
President Paolo Gentiloni
Vicesecretaris Paola De Micheli
Andrea Orlando
Vicepresident Anna Ascani
Debora Serracchiani
Coördinator Andrea Martella
Mandaten
Kamer van Afgevaardigden
89 / 630
Senaat van de Republiek
37 / 320
Europees Parlement
31 / 73
Geschiedenis
Opgericht 14 oktober 2007
Algemene gegevens
Actief in Vlag van Italië Italië
Hoofdkantoor Largo del Nazareno,
Via S. Andrea delle Fratte 16
00186 Rome
Krant Europa
L'Unità (2007-2014)
Aantal leden 539.354 (2013)
Ideologie Sociaaldemocratie,
sociaal-liberalisme,
christelijk links
Internationale organisatie Progressieve Alliantie
Europese fractie S&D
Website partitodemocratico.it
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Italië

De Democratische Partij (Partito Democratico, PD) is een centrum-linkse Italiaanse politieke partij. De laatste partijleider was oud-burgemeester van Rome Walter Veltroni, die na de verloren regionale verkiezingen op 17 februari 2009 aftrad. Op 25 oktober 2009 was de eerste ronde van de verkiezing van zijn opvolger. Belangrijkste kanshebber om de nieuwe leider te worden is Pier Luigi Bersani. De partij werd op 14 oktober 2007 opgericht, waarbij het grootste deel van de PD bestaat uit oud-leden van de Linkse Democraten (Democratici di Sinistra, DS) en La Margherita. Deze en andere partijen die zich bij de Democratische Partij aangesloten hebben zijn:

Veel van de hierboven genoemde partijen maakten deel uit van de politieke coalitie l'Unione bij de parlementsverkiezingen van 2006. Na de val van Prodi's tweede regering op 24 januari 2008 maakte Veltroni bekend dat de Democratische Partij alleen op weg zou gaan naar de landelijke verkiezingen op 13 en 14 april. Toch is er voor een bepaalde coalitie met de kleine partij Italia dei Valori gekozen. De partijleider is Antonio Di Pietro, een van de onderzoeksrechters van het grootschalig onderzoek naar corruptie in de politiek, Mani Pulite, begin jaren 90.

Ook is er een samenwerking met de Italiaanse Radicalen, die 9 van hun kandidaten op de kieslijst van de Linkse Democraten mogen zetten.

Parlementsverkiezingen 2008[bewerken | brontekst bewerken]

De verkiezingen werden gewonnen door de centrum-rechtse coalitie van Berlusconi, maar de Democratische Partij deed het beter dan verwacht, zo won de partij ruim 33% van de stemmen, en werd hierdoor de tweede partij van het land. Prodi maakte op 17 april bekend dat hij zijn voorzitterschap opgeeft.[1]

Zie de categorie Partito Democratico van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.