Partito Sardo d'Azione

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Politiek in Italië

Emblem of Italy.svg
Politiek in Italië


Portaal  Portaalicoon  Politiek
Portaal  Portaalicoon  Italië
Het logo van deze partij vindt u hier →Logo

De Partito Sardo d'Azione (Sardisch: Si Partitu Sardu; Nederlands: Sardijnse Actiepartij), is een Italiaanse politieke partij die actief is op het eiland Sardinië. De partij werd in 1920 opgericht door Emilio Lussu en andere veteranen van Sassari-brigade. Lussu was in de jaren 20 een vooraanstaand antifascistisch politicus die de Partito Sardo d'Azione in de linkse richting stuurde. Lussu wilde autonomie voor Sardinië binnen Italië. Na de machtsovername van Mussolini werd de partij verboden, maar bleef in het geheim actief. In 1926 werd berecht en veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf op het eiland Lipari bij Sicilië.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog kon de partij weer legaal opereren. Lussu werd naast voorzitter van de Partito Sardo d'Azione ook secretaris van de Partito d'Azione (Actiepartij) in Zuid-Italië. Toen meer dan twee derde van de leden van de Partito Sardo d'Azione zich uitsprak voor afscheiding van het eiland Sardinië van de rest van Italië, scheidde Lussu zich van de partij af en richtte de Partito Socialista Sardo d'Azione (Sardijnse Socialistische Actiepartij) die kort daarna opging in de Partito Socialista Italiano (Socialistische Partij van Italië).

Tot aan het eind van de jaren 60 vormde de PSd'Az allianties met Democrazia Cristiana (Christendemocraten) en was vertegenwoordigd in de regionale raad van Sardinië. In de jaren 70 werden er allianties aangegaan met de Communistische Partij van Italië. In de jaren 80 behaalde de partij electorale successen en maakte deel uit van allianties met gematigd links (PSDI en PRI. In 1989 verkreeg de PSd'Az slechts 10% van de stemmen, sindsdien is er een electoraal verval merkbaar en thans is de PSd'Az slechts een kleine politieke partij op Sardinië. In 1996 sloot de PSd'Az zich losjes aan bij L'Ulivo van Prodi en werd tijdens de landelijke parlementsverkiezingen Franco Meloni in de Senaat gekozen. In juli 2000 werd Lorenzo Palermo tot voorzitter van de PSd'Az gekozen en Giacomo Sanna tot secretaris.

Bij de regionale verkiezingen van 2005 verkreeg de PSd'Az als onderdeel van een centrum-linkse alliantie 5% van de stemmen. Vooral in de provincies Nuoro en Oristano deed de PSd'Az het goed.

Voor de landelijke parlementsverkiezingen van 2006 heeft de PSd'Az twee kandidaten op de lijst van Patto per le autonomie (Lega Nord en Movimento per l'Autonomia) geplaatst.

Trivia[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Vlag van Italië Italiaanse politieke partijen Vlag van Europa

Italië. Gemeen Goed (centrumlinks)
Groot: Democratische Partij
Klein: Links Ecologie Vrijheid · Democratisch Centrum
Micro: Italiaanse Socialistische Partij
Regionaal: Zuid-Tiroler Volkspartij · Gematigden voor Piemonte · De Megafoon


Centrumrechtse coalitie
Groot: Volk van de Vrijheid · Liga Noord (inclusief 3L)
Klein: Rechts · Broeders van Italië · Groot Zuiden-Beweging voor de Autonomieën
Micro: Italiaanse Gematigden in Revolutie · Populaire Instemming · Partij van de Gepensioneerden · Vrij van Equitalia


Met Monti voor Italië (centrum)
Civiele Keuze · Unie van het Centrum · Toekomst en Vrijheid


Vijfsterrenbeweging (apolitiek)
Vijfsterrenbeweging


Civiele Revolutie (eenheidslijst; links)
Italië van de Waarden · Linkse Federatie (Heropgerichte Communistische Partij en Partij van Italiaanse Communisten) · Oranje Beweging · Federatie van de Groenen


Overige
Centrum: Italiaanse Radicalen · Fermare il Declino · Riformisti Italiani · Io Amo l'Italia · Partito Pirata
Extreemlinks: Partito Comunista dei Lavoratori · Partito Comunista - Sinistra Popolare
Extreemrechts: Forza Nuova · Sociale Beweging - Driekleurige Vlam · CasaPound
Regionaal: Union Valdôtaine · Stella Alpina Val d'Aosta · Fédération Autonomiste · Union für Südtirol · Die Freiheitlichen · Popolari Democratici · Nuova Sicilia · Partito Sardo d'Azione