Robin Albers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Robin Albers (Jaydee) ('s-Gravenhage, 1956) is een Nederlandse presentator, dj en producer. Ook produceerde hij platen voor verschillende projecten. Zo maakte hij als Jaydee de househit Plastic Dreams en was hij betrokken bij hits van The Sunclub en Jody Bernal.

Carrière als dj[bewerken | brontekst bewerken]

Albers begon zijn loopbaan als dj in 1978 in een discotheek in Rhenen. In 1982 kreeg hij een baan als dj op de AVRO-maandag op de nationale popzender Hilversum 3, wat vanaf 1 december 1985 verder ging als Radio 3. Hij volgde eind 1986 de bij de AVRO en Radio 3 vertrokken Kas van Iersel op. Hij presenteerde tot eind 1991 Toppop-Radio tussen 14:00 en 16:00 uur. Vanaf 4 januari 1992 tot en met 3 oktober 1992 bij het AKN (AVRO, KRO en NCRV) samenwerkingsverband Station 3 op zaterdag, zondag en maandagavond het programma For Those Who Like To Groove[1]. Het programma verdween door de invoering van de nieuwe horizontale programmering op Radio 3 per 5 oktober 1992. Hij was ook dj van de AVRO's Toppop Drive-in Show en Radio 3 Drive-in shows en werkte in die hoedanigheid ook samen met dj's van de TROS en Veronica.

Ook organiseerde hij vanaf 1984 een aantal malen de nationale kampioenschappen voor dj-mixen.[2]

Housemuziek[bewerken | brontekst bewerken]

Toen in de late jaren tachtig de housemuziek opkwam, raakte hij in de ban van deze muziekstijl. In 1990 werd Albers presentator van het radioprogramma For those who like to groove voor de AVRO. Het was het eerste Nederlandse houseprogramma op de radio. In 1992 stopte het programma echter toen Albers door de AVRO werd ontslagen. Hij besloot daarna zelf als houseproducer te beginnen.

In 1993 had Albers zijn eerste hit met nummer Plastic Dreams onder zijn alter ego Jaydee. Het nummer dat opvalt vanwege het hammondorgel werd een internationale househit. De naam van het nummer verwijst naar de platinum creditcard die Donald Trump gebruikte om een vlucht te betalen waar de vriendin van Albers op dat moment als stewardess werkte. Een stuk plastic dat mensen deed dromen.[3] Het nummer werd daarna nog enkele malen in speciale remixes opnieuw uitgebracht. Het werd uiteindelijk ruim 2 miljoen maal verkocht. In 1994 kreeg hij nog een hit met Music is so special. Ook bracht hij onder tal van andere namen houseplaten uit. Enkelen daarvan zijn Graylock, Daydream en Karnak. In 1995 bracht hij een album uit van Jaydee. Op House nation stonden de bekende singles en ook wat nieuw werk. Dit album wist weinig aandacht te verwerven. Ook maakte hij in 1995 voor het Daydream-project een titelloos album. Het Jaydee project raakte verdween in de late jaren negentig naar een sluimerstand. Zo nu en dan verschijnt er iets waaronder een nieuwe versie van Plastic Dreams in 2003 en later Pulsate (2013) en de Acid Pressure EP (2017).

The Sunclub[bewerken | brontekst bewerken]

In 1996 startte hij samen met producers Michel Rozenbroek en Dieter Kranenburg het project The Sunclub. Daarmee hadden ze in 1997 een grote hit met Fiesta (de los Tambolireros). Er volgde een album en nog een kleinere hit met Singleminded people (dat van origine een B-kant is van Plastic Dreams en leunt op een sample van Nicolette).

In 1999/2000 was The Sunclub weer terug met het album Splash met nummers als Splash, Movin on en Bandoneon. In de zomer van 2000 waren Albers en zijn medeproducers van The Sunclub ook betrokken bij het nummer Que si, que no van Jody Bernal. Het nummer kwam op nummer 1 in Nederland. In de top 100 weet Bernal die positie een recordtijd vast te houden.

Daarna leek The Sunclub uitgespeeld. Maar een mash-up van hun hit Fiesta en het nummer Summer jam (een 2-stepplaat van The Underdog Project uit 2000) werd in de zomer van 2003 een grote hit. Het nummer stond negen weken op de eerste plek en is de best verkochte single van dat jaar. Daarna verschenen er nog enkele hits als Boom boom, Jump en weer een nieuwe versie van Fiesta.

Latere projecten[bewerken | brontekst bewerken]

In 2000 was Albers betrokken bij de oprichting van dancestation ID&T-radio en in 2001 werd hij er directeur. Hier keerde zijn show For those who like to groove terug. In de zomer van 2001 vertrok hij echter als directeur wegens een verschil van mening met ID&T.[4]

In 2004 was hij betrokken bij een poging om het nationaal songfestival te winnen. Hij maakte het nummer Love me, don't leave me van William. Dat werd geen succes.

In 2015 is Robin 'Jaydee' Albers A&R-manager bij Dutch DJ Booking voor verschillende labels zoals: Streamin Music & DDB Tracks.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Robin wordt genoemd in het nummer Alles naar de klote (1992) van de Euromasters. Daarin zit de frase 'Hee, Dimitri wat denk je? Zou Robin het draaien?. Hiermee wordt verwezen naar het programma For those who like to groove.
  • De beat van Plastic dreams werd in 1999 hergebruikt door Armand van Helden in zijn hit You don't know me. Deze beat is van een sample-cd.
  • Eind 2015 staat Jaydee weer in de hitlijsten met onder andere Universal love en Five Days.
  • Begin 2016 is First Impression, het originele label van Robin Albers weer opnieuw opgestart.