Naar inhoud springen

Rocannon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rocannon
(Boekomslag op en.wikipedia.org)
Oorspronkelijke titel Rocannon’s world
Auteur(s) Ursula Le Guin
Vertaler H. Swildens
Kaftontwerper Studio Spectrum
Bart van Erkel
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Nederlands
Oorspronkelijke taal Engels
Genre Sciencefiction
Uitgever Uitgeverij Het Spectrum
Prisma Pockets 1624
Oorspronkelijke uitgever Ace Books Inc.
Uitgegeven 1974
Oorspronkelijk uitgegeven 1966
Medium pocketboek
Pagina's 173
Grootte 180 x 115
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Sciencefiction

Rocannon (Amerikaanse: Rocannon’s world) is een sciencefiction-roman uit 1966 van de Amerikaanse schrijfster Ursula Le Guin. Het origineel werd uitgebracht door uitgeverij Ace Books Inc. in New York. De Nederlandstalige versie werd uitgegeven door Uitgeverij Het Spectrum in de Prisma Pocketsreeks onder catalogusnummer 1624 (kostprijs 3,50 gulden). De Nederlandse pers besteedde nauwelijks aandacht aan Rocannon.

Rocannon behoort tot de zogenaamde Hainish cyclus, al werd daar bij de Nederlandse uitgave geen melding van gemaakt. Samen met Ballingsplaneet, een ander deel uit de cyclus, werd het boek pas naar het Nederlands vertaald toen Le Guin daar furore maakte met de Aardzee-trilogie. De Shing-begoocheling was al eerder uitgebracht door Het Spectrum, Duisters linkerhand bij Meulenhoff.

Le Guinn introduceert in deze roman het Weerwort.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De etnoloog Gaverel Rocannon probeert door middel van een expeditie een verre wereld binnen het Verbond van alle werelden Fomalhaut II verder in kaart te brengen. Hij treft er naast de drie al bekende rassen een nieuw ras aan, dat het Verbond niet gunstig gezind is en in gevecht is met de drie andere stammen. Rocannon blijft tijdens de ontdekkingsreis met allerlei gevechten als enige in leven. De Faradays, die vijandig zijn ten opzichte van het Verbond, beschikken over een nauwelijks vindbare basis en geavanceerde wapens. Rocannon strijdt met de drie volkeren tegen de Faradays, op een katachtig wezen met vleugels. Zijn strijd zorgt ervoor dat hijzelf een legende wordt en dat de planeet uiteindelijk naar hem vernoemd wordt

Het verhaal wordt voorafgegaan door een eerder gepubliceerd kort verhaal (Het halssnoer) van Le Guinn, dat ze als uitgangspunt gebruikte voor de roman.