Rod de'Ath

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rod de'Ath
Rod de'Ath in 1973
Algemene informatie
Volledige naam Roderick Morris Buckenham
Geboren Saundersfoot, Pembrokeshire, 18 juni 1950
Geboorteplaats SaundersfootBewerken op Wikidata
Overleden 1 augustus 2014
Overlijdensplaats onbekendBewerken op Wikidata
Land Verenigd Koninkrijk
Werk
Jaren actief 1969 - midden van de jaren tachtig
Genre(s) Hardrock
Bluesrock
Instrument(en) Drums
Label(s) Polydor en Chrysalis
Act(s) Killing Floor
Rory Gallagher
Ramrod
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Actief in Rory Gallagher
Functie(s) Drummer
In deze formatie 1973 - 1978
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Roderick Morris Buckenham 'Rod' de'Ath (Saundersfoot, Pembrokeshire, 18 juni 19501 augustus 2014) was een Welshe drummer die bekend was voor zijn drumwerk bij Rory Gallagher in het midden van de jaren 1970.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Toen de'Ath bij de band Killing Floor speelde werd, hij aangezocht om drummer Wilgar Campbell te vervangen tijdens een gedeelte van Gallaghers Europese tournee van 1972. Toen Campbell wegbleef om bij The Mick Abrahams Band te spelen, bood Gallagher hem aan bij zijn groep te blijven drummen. Wat later vervoegde Lou Martin, de keyboardspeler van Killing Floor, de groep. Zo speelden zij mee op enkele belangrijke albums zoals Tattoo en Irish Tour '74, een dubbelalbum dat de sfeer en de bijval weergeeft die Gallaghers band kreeg tijdens hun lange enthousiasmerende optredens.

In 1978 verlieten de'Ath en Martin de groep en richtten ze Ramrod op. Daarna drumde hij nog een tijdje bij de Downliners Sect. Dan vertrekt hij voor een aantal jaren naar de Verenigde Staten. Hij keerde terug naar het Verenigd Koninkrijk in het midden van de jaren tachtig. Kort daarop verloor hij een oog en liep hij een hersenletsel op toen hij al lopend op de trein wilde springen. Hij herstelde wel maar hij was niet meer in staat te spelen. Sindsdien werd er nog maar weinig van hem vernomen. Hij was nog te zien op een herdenkingsplechtigheid voor Rory Gallagher die in 1995 was overleden. In 2012 was hij ook aanwezig op de begrafenisdienst van Lou Martin. Hij overleed in 2014 op 64-jarige leeftijd na een slepende ziekte.

Discografie (met Rory Gallagher)[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1973 : Blueprint
  • 1973 : Tattoo
  • 1974 : Irish Tour '74
  • 1975 : Against the Grain
  • 1976 : Calling Card