Roeland Duijne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Roeland Duijne
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Roeland Duijne is een Nederlands cellist.

Duijne begon met cellospelen toen hij negen jaar oud was. Hij studeerde bij Tibor de Machula, Anner Bijlsma (aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag), Maurice Gendron (aan het Conservatoire national supérieur de musique in Parijs) en Janos Starker (aan de Indiana University in Bloomington, Verenigde Staten).

Duijne maakte zijn debuut in 1984 als solist in Edward Elgars celloconcert met het Nederlands Studenten Orkest. Daarna trad hij veelvuldig op in binnen- en buitenland. Hij speelde onder andere in het Verre Oosten: als solist in Tsjaikovski's Rococo Variaties en in het celloconcert van Dvorak met de symfonieorkesten van Peking, Shanghai en Kanton. Met pianiste Rié Tanaka gaf hij recitals in Sapporo en Tokio.

Duijne speelde met het Ensemble Intercontemporain onder leiding van Pierre Boulez en maakte deel uit van het Quintette de Paris. Hij is solo-cellist van het Irish Chamber Orchestra.

Duijne is verder initiator van Mellow Cello, een formatie waarin de cello een hoofdrol speelt en waarbij de speciaal voor hem geschreven composities elementen uit de lichte muziek bevatten.

Duijne speelt op een cello van Giuseppe Sgarbi 1853.