Roelant Oltmans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Roelant Wouter Oltmans (Oegstgeest, 25 mei 1954) is een Nederlandse hockeycoach. Hij is coach van het herenelftal van Maleisië; hiervoor was hij onder andere coach van het Nederlandse mannenelftal en het vrouwenelftal.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

De loopbaan van Oltmans kende diverse successen. Zijn eerste grote prijs was met het Nederlands dameselftal. Hij was er van 1989 tot 1993 coach en werd in 1990 wereldkampioen in Sydney.

In 1993 stapte hij over naar het herenelftal. Zes jaar na het wereldkampioenschap in Sydney won hij met het team de Olympische Spelen in Atlanta. In 1998 werd hij wereldkampioen met de mannen in Utrecht.

Na zijn successen in het hockey stapte Oltmans over naar het voetbal. Tot 2002 was Oltmans technisch directeur van voetbalvereniging NAC. Via een avontuur bij hockeyclub Klein Zwitserland begon Oltmans eind 2003 als bondscoach van het nationale team van Pakistan tijdens de Olympische Spelen in Athene en had deze functie tot eind 2004. In 2005 keerde hij terug als bondscoach van het nationale mannenelftal. Deze functie vervulde hij tot en met de Olympische Zomerspelen 2008, waar Nederland 4e werd. Oltmans was sinds 2015 bondscoach van de nationale hockeyploeg mannen van India. Daar werd hij vanwege tegenvallende resultaten begin september 2017 ontslagen[1] Sinds september 2018 is Oltmans bondscoach van Maleisië.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]