Roffa Mon Amour

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Roffa Mon Amour is een filmplatform uit Rotterdam dat sinds 2013 een filmfestival in juli organiseert. De stichting is opgericht door Charlotte van Zanten[1] en Lisa Smith met als doel om Rotterdam te verrijken met cinema boven het reguliere bioscoopaanbod. Onder andere worden "arthouse" films getoond.[2]

Het festival[bewerken | brontekst bewerken]

Roffa Mon Amour begon in 2013 als een openluchtfilmfestival op het dak van voormalig station Rotterdam Hofplein. De eerste editie vond vijf avonden plaats. Tot en met 2017 zijn er vijf edities in de buitenlucht op daken georganiseerd. In 2017 werd het festival verlengd van vijf naar twaalf dagen.

De films startten na zonsondergang. Tijdens de voorstelling wordt Silent Cinema gebruikt;[3] het geluid wordt daarbij via koptelefoons afgespeeld, analoog aan de Silent Disco.

In 2018 verhuisde het naar twee nieuwe locaties: Drijvend Paviljoen en LantarenVenster.[4]

Programma[bewerken | brontekst bewerken]

Roffa Mon Amour laat internationale films zien van nieuwe makers die recent hun eerste of tweede speelfilm hebben uitgebracht. De eerste jaren programmeerde het festival enkel films van nieuwe makers, later werden ook eerste werken van inmiddels grote regisseur vertoond.

Bij de nieuwe makers wordt diversiteit nagestreefd, met het oog op land van herkomst, genre, thema en cultuur.

In 2017 en 2018 werd een tweedaags kinderprogramma georganiseerd in samenwerking met Cinekid voor kinderen van 5 - 12 jaar. In 2018 werd Summer Film School toegevoegd aan het festival, een academisch programma waarin colleges met filmvertoningen worden gegeven, in samenwerking met het Zomerfilmcollege uit Antwerpen.Tijdens de eerste Summer Film School werd het werk van regisseurs Brian De Palma en Alain Resnais geanalyseerd door verschillende filmcritici en filmwetenschappers.

Overige activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Buiten het festival om organiseert Roffa Mon Amour andere filmvertoningen, zoals filmavonden op andere locaties, E-talks in samenwerking met filmhuizen en een La Notte, een filmnacht met films tijdens en over de nacht.

Wetenswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

De naam is een associatie met de film Hiroshima, mon amour en verwijst naar Roffa, straattaal voor Rotterdam.[1]