Roger Deakins

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Roger Deakins, ASC, BSC
Roger Deakins tijdens de 83ste Oscaruitreiking (2011).
Volledige naam Roger Alexander Deakins
Geboren 24 mei 1949
Geboorteland Vlag van Engeland Engeland
Jaren actief 1990 – heden
Beroep Cameraman (director of photography)
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDB-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Film

Roger Alexander Deakins, CBE, ASC, BSC (Torquay, 24 mei 1949) is een Engelse cameraman (director of photography) en is vooral bekend omwille van zijn samenwerkingen met Joel en Ethan Coen. In 2018 en 2020 won hij de Oscar voor beste camerawerk voor respectievelijk Blade Runner 2049 en 1917.

Beginjaren[bewerken | brontekst bewerken]

Roger Deakins hield zich al op jonge leeftijd bezig met zijn grootste interesse: schilderen. Al gauw sloot hij zich aan bij de Bath School of Art and Design, waar hij grafisch ontwerp studeerde. Maar daar ontdekte Deakins dat hij enorm getalenteerd was in fotografie. Hij besloot over te stappen naar de National Film and Television School in Engeland.

Begin carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn studies ging Deakins aan de slag als cameraman. Gedurende zeven jaar was hij assistent bij verscheidene documentaires. Tijdens een van zijn eerste opdrachten, trok hij 9 maanden de wereld rond in een jachtschip. Tijdens de reis filmde hij de verhoudingen en spanningen tussen de verschillende mensen aan boord van de jacht. De documentaire werd een succes en al gauw bood de televisiewereld hem heel wat werk aan. Zo belandde Deakins in Afrika, waar hij in dienst van televisie een documentaire maakte rond Zimbabwe en de genocide die daar plaatsvond tijdens de burgeroorlog. Na nog enkele opdrachten in Afrika begon hij ook mee te werken aan enkele muziekvideo's. Zo filmde hij de videoclip van zanger Carl Perkins en de concertfilm Van Morrison in Ireland.

Vervolg carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Deakins kwam uiteindelijk in de filmwereld terecht. In 1984 verfilmde hij het bekende boek 1984 van schrijver George Orwell. In 1990 filmde hij Mountains of the Moon, een film van Bob Rafelson. Een jaar later werkte hij voor de eerste maal samen met Joel en Ethan Coen. Hij stond toen achter de camera voor hun film Barton Fink. Drie jaar later werkte het drietal samen aan The Hudsucker Proxy. Zijn eerste grote succes kwam er in 1994, voor het in beeld brengen van de film The Shawshank Redemption. Het leverde Deakins zijn eerste Oscar-nominatie op. De carrière als cinematograaf was volledig gelanceerd en er volgde al gauw heel wat grote filmtitels op Deakins' palmares. De opmerkelijkste zijn Fargo van de broers Coen, Kundun van Martin Scorsese en The Hurricane van Norman Jewison. In 2008 ontving hij zijn zesde en zevende Oscar-nominatie, voor de films The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford en No Country for Old Men.

Later werkte Deakins samen met cinematograaf Chris Menges aan de film The Reader van regisseur Stephen Daldry. De film won een Oscar en Deakins en Menges werden beiden genomineerd voor een Academy Award. In hetzelfde jaar werkte Deakins ook samen met Sam Mendes aan Revolutionary Road en met John Patrick Shanley aan Doubt. In 2018 won hij met Blade Runner 2049 zijn eerste Oscar. Twee jaar later won hij de prijs opnieuw voor de oorlogsfilm 1917.

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Academy Awards[bewerken | brontekst bewerken]

Gewonnen

Genomineerd

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

 

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]