Carl Perkins

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Carl Perkins
Cavenaugh Park Walnut Ridge AR 2013-04-27 013.jpg
Algemene informatie
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Het nummer Dixiefried uitgevoerd door Carl Perkins in 1956.

Carl Lee Perkins (Tiptonville (Tennessee), 9 april 1932 - Jackson (Tennessee), 19 januari 1998) was een pionier in de rockabilly-muziek, een combinatie van rhythm-and-blues en countrymuziek uitgebracht bij Sun Records in Memphis.

Biografie[bewerken]

Geboren in Tiptonville, Tennessee, als zoon van een pachtboer, groeide Perkins op en raakte onder invloed van de zuidelijke gospelmuziek van zwarten die op de katoenvelden werkten. Toen hij zeven jaar oud was kreeg hij van zijn vader een, door hem zelf gemaakte, gitaar van een sigarenkist, een bezemsteel en binddraad. Op 13-jarige leeftijd won hij een talentenjacht met een zelfgeschreven song "Movie Magg". Tien jaar later overtuigde het nummer Sam Phillips om Perkins een contract te laten tekenen bij Sun Records.

In 1955 schreef een arme en eenzame Perkins het nummer Blue Suede Shoes. Geproduceerd door Sam Phillips werd de plaat in 1956 een zeer groot succes. In de Verenigde Staten werd het de #1 in de BillBoard Magazine Country hitlijst, de #4 op de Pop-musiclijst en de #2 op de Rhytm&Blueslijst. In Engeland kwam het nummer in de Top 10. Het was de eerste plaat van een artiest bij Sun waarvan er meer dan een miljoen werden verkocht.

Op 22 Maart 1956 toen zijn carriere op het hoogtepunt was, raakte Perkins betrokken bij een bijna-fataal auto-ongeluk. Toen Perkins aan het revalideren was bracht Elvis Presley ook een hit uit met een coverversie van "Blue Suede Shoes". Elvis had het nummer al in Januari van dat jaar opgenomen, maar wachtte keurig af tot de hitnotering van Perkins versie dalende was. Dat viel toevallig in de periode dat Perkins in het zieknhuis lag. Perkins volgde in zijn ziekbed de presentatie van Elvis zijn versie.

Perkins was voor veel artiesten een belangrijke inspirator. The Beatles speelden zijn "Matchbox", "Honey don't", en "Everybody's Trying To Be My Baby". In 1968 zong Johnny Cash Perkins' "Daddy Sang Bass" naar de eerste plaats van de Amerikaanse countryhitlijst. Perkins zou een tiental jaren in Cash' begeleidingsband spelen.

Perkins werd in 1985 opgenomen in de Nashville Songwriters Hall of Fame en postuum in 2014 in de Memphis Music Hall of Fame. Hij overleed op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van keelkanker.

Externe link[bewerken]