Cameraman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een cameraman van de zender ARTE aan het werk

Een cameraman of cameravrouw is iemand die een film- of videocamera bedient.

Opleiding in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Het vak van cameraman kan eventueel in de praktijk geleerd worden. Men begint onderaan de ladder en met talent kan men dan omhoog klimmen. Veel cameramannen voor televisie beginnen als assistent van de cameraman. Uiteindelijk ontwikkelen cameramensen zich op hun beurt vaak tot editors of regisseurs in de tv-wereld. Dit heeft ook te maken met het fysieke aspect van camerawerk, waardoor het voor velen moeilijk wordt om het lang vol te houden.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Een opleiding tot cameraman (of -vrouw) kan in Nederland worden gevolgd aan de Nederlandse Film en Televisie Academie. Ook op mbo-niveau zijn er diverse opleidingen, zoals in Drachten, Ede, Zwolle, Heerlen en Eindhoven. Daarnaast is er een aantal particuliere opleidingen, zoals het Cameracollege.

Functie[bewerken | brontekst bewerken]

Het werk bestaat uit het met de filmcamera of videocamera vastleggen van bewegende beelden (filmen) ten behoeve van films, nieuwsprogramma's, documentaires of opnames in een studio. Het is de taak van de cameraman het materiaal zo te filmen dat de editor (of cutter) op veel plaatsen kan knippen, zodat hij of zij veel vrijheid heeft bij het monteren van de film. Tijdens het filmen van een uitzending op tv mag een cameraman zich niet met de uitzending bemoeien.

Grote producties[bewerken | brontekst bewerken]

In professionele zin spreekt men van een cameraman als de totale bediening voor zijn rekening komt. Bij grotere filmsets is zijn functie opgesplitst in meerdere functies;

  • Director of photography - bepaalt de look & feel van de film, licht en cameragewijs.
  • Lighting cameraman - is een combinatie van Cameraman en Director of Photography, hij bedient zowel de camera en is ook verantwoordelijk voor het licht
  • Operator - de bediener tijdens het shot, een camera-operator
  • Camera-assistent - zorgt voor de assemblage van de camera (juiste lens, juiste filter)
  • Focus puller - past de scherpte aan naargelang de afstand van personage tot de lens
  • Clapper/loader - zorgt dat er film in de camera zit (en geeft de beginklap en eindklap)
  • Grip - zorgt voor het plaatsen van de camera op statief of dolly en verzorgt de travels. Tevens zorgt hij voor de montage van de camera op lastige plaatsen als aan een auto of in een helikopter.

Amateurs[bewerken | brontekst bewerken]

Een cameraman kan een professional zijn maar ook een amateur. Vooral sinds de opkomst van de smartphone wordt veel beeldmateriaal geschoten door amateurs, maar voorheen boden de 8mm-film, de 16mm-film en de camcorder gewone mensen al de mogelijkheid om beeldmateriaal op te nemen.

Bekende amateurfilms zijn de Zapruderfilm waarop de moord op president Kennedy in 1963 werd vastgelegd en de video-opname van de mishandeling van Rodney King in 1991. Tijdens de aanslagen op 11 september 2001 werden veel amateurvideo's gemaakt die in nieuwsuitzendingen gebruikt werden.

Bekende cameramannen[bewerken | brontekst bewerken]

Henk Alsem, in de jaren voor en na de oorlog een bekende Nederlandse film- en documentairemaker. Charlie Chaplin bewondert Alsems 35-mm cinecamera op Tanjung Priok Wharf vlak nadat Chaplin is gearriveerd in de haven van Batavia (later Jakarta). Charlie Chaplin was zelf een verwoed filmamateur en hij had zijn eigen 16-mm cinecamera. (1931)

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]