Steve McQueen (regisseur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Steve McQueen
Steve McQueen, 2014
Volledige naam Steven Rodney McQueen
Geboren 9 oktober 1969
Londen
Geboorteland Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Jaren actief 1993 - heden
Genre Experimentele kunst, neo noir, sociaal realisme
(en) IMDb-profiel
Moviemeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Steve McQueen (Londen, 9 oktober 1969) is een Brits kunstenaar en filmregisseur.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

McQueen studeerde beeldende kunst aan Chelsea College of Art and Design (London), Goldsmiths College (Universiteit van Londen) en kort aan de Tisch School of the Arts (New York-universiteit). Vanaf 1993 maakte hij diverse korte films die vaak geprojecteerd werden in galeries. In 2008 schreef en regisseerde McQueen zijn eerste lange speelfilm, Hunger, hij won hiervoor onder andere de Caméra d'Or in Cannes. Zijn volgende film, Shame, kwam in 2011 uit en werd eveneens goed ontvangen.

In 2013 regisseerde McQueen het slavenepos 12 Years a Slave dat zeer goed werd ontvangen en genomineerd voor negen Oscars. In de categorieën beste film en beste regisseur werd McQueen reeds vroeg als favoriet genoemd.[1][2] Uiteindelijk wint McQueen de Oscar voor beste film, samen met de andere producenten onder wie acteur Brad Pitt. Op de titelrol van 12 Years a slave staat Bianca Stigter vermeld als associate producer.

In 2018 regisseerde hij Widows, een kraakfilm (Engels: heist film of caper movie) over weduwen van misdadigers met schulden.

Ook als beeldend kunstenaar is Steve McQueen succesvol, zo was zijn expositie Speaking in Tongues in 2003 in het Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris te zien. Het Stedelijk Museum (Amsterdam) kocht in 2014 twee werken van McQueen.[3] Ook Museum De Pont in Tilburg heeft werk van McQueen in zijn collectie opgenomen. In 2016 is de Johannes Vermeerprijs aan hem toegekend.

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Steve McQueen is gehuwd met de Nederlandse cultuurcritica Bianca Stigter[4] (dochter van K. Schippers) en heeft met haar drie kinderen. McQueen verdeelt zijn tijd over zijn woning in Londen en die in Amsterdam.[3]